Komáromi Napok újdonságokkalIdén 26. alkalommal kerül sor a két Komárom közös rendezvénysorozatára. Lesz Kézműves utca és a Borok utcája, de például Sörkóstoló és Öregvár Nap is. Észak-Komáromban mások mellett Király Viktor, Kasza Tibor, a Budapest Bár, a Desmod és a Celeste Buckingham adnak koncertet, Dél-Komáromba pedig a Republic, a Beatrice, az Anna and the Barbies, Bereczki Zoltán, valamint a Ladánybene 27 is érkezik.

adfasdf
A hagyományokhoz híven a két Komárom rendezvénysorozata idén is a két képviselő-testület közös ünnepi ülésével vezsi kezdetét április 26-án – Komárom város napján. Itt adják át a munkásságukkal kiemelkedő szerepet játszó polgároknak odaítélt Pro Urbe díjakat és polgármesteri elismeréseket, valamint a díszpolgári címet. A Komáromi Napok mára már kinőtte az 1 hetes időkeretet, ezért már az ezt megelőző hétvégén is lesznek „kedvcsináló” rendezvények: szombaton, április 22-én reggel indul a sokéves hagyományokkal rendelkező kerékpáros Csárda Túra.

Lényeges változás az eddigiekhez képest, hogy a 43. évfolyamába lépő Komárom–Komárom futóverseny új időpontban, április 23-án, vasárnap kerül megrendezésre. A versenyt a Komárom Európa Futóegyesület szervezi: céljuk, hogy minél több vendégsportoló is részt tudjon venni, ezért igazodtak az országos versenynaptárhoz. Újdonság lesz a verseny útvonala is, amelynek 10 km-es távja áthalad az észak-komáromi központi erődön és az Európa udvaron, de az 5,5 km-es versenytáv is érinti a belvárost. Nagyon fontos, hogy a zökkenőmentes rajtolás érdekében minél többen használják ki az elektronikus előnevezés lehetőségét, melyre március elejétől nyílik lehetőség – bővebben: kefekomarom.hu. A hagyományos kötélhúzó versenyre viszont a megszokott időpontban, május 1-jén kerül sor.

A rendezvény leglátogatottabb és legnépszerűbb eseményei a város központjában felállított nagyszínpadon zajló koncertek, továbbá a Kézműves utca és a Borok utcája. Ezek rendezési jogát az észak-komáromi városi hivatal idén is megpályáztatta, a nyertes a KN 2017 Egyesület/Združenie KN 2017 lett, melynek tagjai Ferenczi Zsolt, Kovács György és Doktorík András. Az ő szervezésükben láthatjuk-hallhatjuk majd Király Viktor, Kasza Tibor, a Budapest Bár, Veres Mónika – NIKA, a Cimbali Band és Danics Dóra élő koncertjét. A szlovák könnyűzenét a Desmod együttes, a Celeste Buckingham, a Fuera Fondo együttesek, valamint Marián Grexa képviseli majd, aki Emmer Péterrel ad közös koncertet. Természetesen teret kapnak hazai kedvenceink is: az LGT revival Band és MTB – Iron Maiden Tribute Band. Dél-Komárom sem marad el a neves zenészek és együttesek idecsábításában, a Duna túloldalán fellép a Republic, a Beatrice, a Ladánybene 27, az Anna and the Barbies, a Zanzibár, Bereczki Zoltán, Radics Gigi, a Magashegyi Underground, a Ladánybene 27 és Deák Bill Gyula.

A Borok utcájában a Bott, a Mátyás, a Kasnyík és a Hengerics pincészetek mellett néhány kisebb pincészet borait kóstolhatjuk majd meg. Az idei vendégborászatok pedig Erdélyből érkeznek majd. Újdonság lesz a Sörkóstoló, ahol a Heineken sörgyár kínálatát ízlelgethetjük végig. A Duna Menti Múzeum udvarán pedig Édesség udvart rendeznek be, ahol csokoládét, cukrásztermékeket, helyben készült süteményeket vásárolhatunk, és kávépörköléssel összekötött kávébemutatóra is sor kerül. Érdekes újdonság lesz a graffiti festés a Vág-parti árvízvédelmi falon, amit a műfaj elismert szlovákiai művésze, „Evilon” irányít majd.

Természetesen a városban működő iskolák, szervezetek, intézmények is készülnek programokkal, vetélkedőkkel, elsősorban a gyerekeket célozva meg. A felújított Tátra moziban amatőr filmesek kerületi versenyének legjobbjait tekinthetik meg az érdeklődők. Lesz Népművészet ünnepe, melyre „A Felszállott a páva…“ tavalyi versenyzői is eljönnek, az Öregvár Napon pedig a Felvidéki Tavaszi Emlékhadjárat résztvevőinek bemutatóját, a veterán autók felvonulását, mese- és zenekari előadásokat láthat a közönség.

A teljes programot idén is közöljük majd lapunkban.

(d)

Top