Komáromban egy napig ingyen buszozhatunk

Komárom is bekapcsolódik a mobilitás hetébe. Szeptember 22-én, csütörtökön ingyenes lesz az utazás a városi buszokon.

arriva1

Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampány. Minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik Európa-szerte, célja, hogy az önkormányzatokat a környezetbarátabb közlekedési formák fejlesztésére biztassa, az embereket pedig arra, hogy az autók helyett válasszanak inkább más közlekedési formát.

Csütörtökön ingyen utazhatunk a komáromi városi buszokon is. A városvezetés szeretné fejleszteni a tömegközlekedést. „Folyamatosan szeretnénk felújítani a megállókat, hogy tisztább környezetben kényelmesebb legyen a várakozás. A buszmegállók cseréjében reklámügynökségekkel szeretnénk együttműködni, hogy az újítás ne a városi kasszát terhelje, hanem egy behatárolt hirdetési felületért cserébe a cégek vállalják a költségeket. Egy pályázat beadásán is dolgozunk, amelyek célja okos-buszmegállók kialakítása, ahol napelemes paneleken keresztül lehet a legpontosabb információkat megtudni az egyes járatokról, az érkező buszokról” – fejtette ki Keszegh Béla alpolgármester.

A kampány része lesz még több más program és rendezvény. A kerékpárosok, buszon utazók apróbb meglepetésekre is számíthatnak. Az iskolákban előadásokon keresztül biztatják a diákokat a bringázásra és a biztonságos közlekedés betartására.

„A komáromi régióban jelentősek voltak a kerékpáros fejlesztések az elmúlt években és ezt folytatni szeretnénk. Fontos a kerékpárutak hálózatba kötése, és a városon belüli feltételek fokozatos kialakítása. Az idei évben több mint 20 helyen kerékpártartók épültek, vagy a korábbiak alakultak át. Remélem, Komáromban is egyre többen választják majd a jövőben ezt az egészséges közlekedési formát” – tette hozzá Stubendek László polgármester.

Európai Mobilitási Hét

A 2002-ben történt bevezetése óta az Európai Mobilitási Hét hatása egyre növekszik, mind Európában, mind világszerte. Tavaly 44 ország több mint 2000 városa regisztrált hivatalosan a kampányba. A kampány eredményeként 8 és fél ezer tartós intézkedést valósítottak meg, elsősorban a kerékpározáshoz és gyalogláshoz szükséges infrastruktúra terén, bővítve a tömegközlekedési szolgáltatásokat, javítva a közlekedés elérhetőségét és hangsúlyozva a fenntartható közlekedési viselkedést.

„Az idei Európai Mobilitási Hét témája az utazási módok keverése és a nagyközönség aktív életmód folytatására történő ösztönzése. Nagy hangsúlyt helyez a szokásaink megváltoztatására annak érdekében, hogy fenntarthatóbb közlekedési módokat keressünk, például kerékpározzunk, gyalogoljunk és használjuk a kollektív vagy tömegközlekedést, valamint kombináljuk a különböző utazási módokat egyetlen utazásban. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a városaink tisztábbak, csendesebbek, biztonságosabbak, kevésbé zsúfoltak és élhetőbbek legyenek!” – mondta el Violeta Bulc közlekedési biztos.

Az európai emberek ijesztően sok időt töltenek azzal, hogy a közlekedési dugókban, torlódásokban ücsörögnek. Ez a stressz árt a szívünknek, sőt a tüdőnknek is. A légszennyezés mértéke és az egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan. Ne csak panaszkodjunk a borzalmas forgalom miatt! Segítsünk az enyhítésében! Akár arról van szó, hogy kerékpárral megyünk iskolába, akár közösen használjuk az autókat, vagy busszal járunk.

Minden utazás más, de hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig ugyanazt a közlekedési módot válasszuk, függetlenül attól, hogy mi lenne a legjobb az adott feladathoz. Ösztönösen beugrunk az autónkba, még akkor is, ha a kerékpár vagy a tömegközlekedés hatékonyabb megoldás lenne. Ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet.

(d)

Top