Komáromba látogat az államfő

Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke a héten régiónkat veszi célba: június 9-én érkezik a városba, hogy közelebbről megismerkedjen a helyi problémákkal. A Klapka téren a lakosok is kezet foghatnak vele. A nap folyamán az egyetemre, a kajak-kenu klubba, a hajógyárba, majd Csallóközaranyosra és Vágfüzesre is ellátogat.

KISKA: Rozhovor pre agentúru SITA

Az államfő kedden reggel 9 órakor a városházán kezdi a napot, a lakosság és az érdeklődők egy röpke kézfogás reményében az épület előtt találkozhatnak vele. Ezután a városvezetőkkel egy zártkörű tárgyaláson vesz részt, amelyen információink szerint a város részéről a polgármesteren kívül még 5 fő lesz jelen: az alpolgármesterek, a hivatalvezető, a hivatalvezető-helyettes és valószínűleg a főellenőr. Kiskát öten kísérik majd: három tanácsadó, a protokoll osztály vezetője és a belpolitikai osztály munkatársa. Az elnöki iroda kérésére a nagyterem asztalait erre az alkalomra átalakították. Kiska itt csak palackos vizet és kávét fogyaszt majd. A város vezetőitől ajándékot is kap majd – Szilva József festőművész festményét.

A városházáról a Selye János Egyetemre siet az államfő, ahol 9:45-kor az egyetem vezetése fogadja. 10:15-kor a Tiszti Pavilon dísztermében egy fórumbeszélgetésre kerül sor, melynek végén a diákok és a hallgatók kérdezhetnek tőle, elmondhatják észrevételeiket és véleményüket – ismertette a programot az egyetem sajtókapcsolati referense.

Andrej Kiskának nem volt különleges kérése, csupán annyi, hogy az ebédet csapatával együtt nyugodt környezetben, pihenve tölthesse el. Erre valószínűleg az erődben, egy nem nyilvános vendéglőben kerül sor. A nap további részében a kajakosokhoz és a hajógyárba (SaM) is látogat az államfő, majd a csallóközaranyosi Greencoop kereskedelmi szövetkezetbe, végül délután fél 4-kor Vágfüzesre hivatalos.

Az államfőt korábban számos kritika érte amiatt, hogy országlátogató körútjából kimarad a déli régió, holott éppen a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban aratta az elnökválasztás során a legnagyobb győzelmet. Vágfüzes ekkor országos hírnévre tett szert, itt ugyanis elsöprő fölénnyel nyert Kiska, az 559 lakosú településen a választók 98,93 százaléka szavazott rá. „Bízunk abban, hogy Kiska nem feledkezik meg rólunk” – értékelte a választási eredményeket tavaly áprilisban az egyik helybéli szavazó. Bár egy évet kellett rá várni, úgy tűnik, tényleg nem tette.

(sza)

Top