Komárom: újabb hat évig marad az eddigi főellenőr

Komárom. Négyen jelentkeztek az április 7-től megüresedő főellenőri tisztségre a városban. A képviselők többsége végül az eddigi főellenőrt, Csintalan Miklóst támogatta, aki így negyedik 6 éves ciklusát kezdheti meg az önkormányzatnál.

szavazás-e1491208532294

A múlt heti képviselő-testületi ülés egyik leglényegesebb pontja az új főellenőr megválasztása volt. A nyilvánosan meghirdetett posztra négyen jelentkeztek, Banai Tóth Pál közgazdász, Dunamocs korábbi polgármestere, Csintalan Miklós jelenlegi főellenőr, Janette Čulíková könyvelő, könyvvizsgáló, valamint Bohumír Kóňa, a városi hivatal pénzügyi főosztályának vezetője. Mielőtt választott volna a testület, 5 percben bemutatkoztak és vázolták elképzeléseiket a képviselőknek.

Banai Tóth Pál rámutatott, a főellenőri tisztség hat évre szól, és az elkövetkező időszak a rohamléptekben terjedő digitalizációról szól majd az önkormányzatoknál is. Komárom következő főellenőrének is szembe kell majd néznie ezekkel a kihívásokkal, és a szükséges újítások bevezetésére egy fiatalabb szakember alkalmasabb lenne, mint egy idősebb. Utalva a jelenlegi főellenőrre, aki lassan két évtizede tölti be ezt a posztot Komáromban, arra is felhívta a figyelmet, hogy hosszú évek alatt rutinszerűvé válhat a munka, ami árt az ellenőrzés hatékonyságának, minőségének. Banai hangsúlyozta, egyetemi adjunktusként hat közgazdasági tantárgyat oktatott két nyelven, 8 éves polgármesteri tapasztalata pedig ugyancsak komoly pluszt jelentene számára a főellenőri munkakörhöz.

Csintalan Miklós azt emelte ki, hogy a főellenőri munkához nem elég a végzettség, folyamatosan részt kell venni újabbnál újabb képzéseken – ő maga is folyamatosan képezte magát az elmúlt években. Rámutatott, több szakmai szervezetben is aktívan tevékenykedik. Hangsúlyozta azt is, főellenőrként jelenleg a hatodik önkormányzattal működik együtt, és mindig igyekezett jó viszonyt fenntartani az aktuális polgármesterrel, egyúttal megőrizni függetlenségét. Képviselői kérdésre elmondta, jelenleg három alkalmazottal működik a főellenőri részleg, ami szerinte kevés, még egy szakemberrel bővíteni kéne a személyi állományt. Utalt arra is, hogy a városnak több pénzt kellene adni a főellenőri tevékenységre, például arra, hogy minden munkatársa továbbképzéseken vehessen részt. Eddig megszerzett tapasztalatait szeretné kamatoztatni a negyedik ciklusában – zárta felszólalását.

Harmadjára a komáromi származású Janette Čulíkovát hallgatták meg a képviselők. Korábban több cégnél és szervezetnél dolgozott könyvelőként, később pénzügyi elle-nőrként, 2015-től pedig a kormányhivatalnál dolgozik könyvvizsgálóként, ellenőrként. Munkája során az uniós és állami pályázati pénzek felhasználását ellenőrzi. Úgy vélte ezeket a tapasztalatokat a főellenőri munka során is kamatoztatni tudná.

A főellenőri tisztségre Bohumír Kóňa is pályázott. A komáromi városi hivatal pénzügyi főosztályát 2013 óta vezeti – úgy vélte, azóta jelentősen javult Komárom pénzügyi helyzete, csökkent az adósságteher. 2017 óta tagja a KOMVaK igazgatótanácsának is, így ő is hozzájárult a vízművek megmentéséhez. Mint mondta, főellenőrként jobban odafigyelne arra, hogyan használják fel a városi támogatásokat a pályázók, illetve úgy vélte, egy főellenőrnek a problémák megoldásában is segítenie kell, nemcsak jelentést írni a feltárt hiányosságokról. Kóňa szerint nincs szükség a főellenőri részleg személyi bővítésére, sőt, inkább azt kellene vizsgálni, hogyan működhetne költséghatékonyabban.

A képviselők végül úgy döntöttek, Csintalan Miklós újabb 6 évig láthatja el a főellenőri teendőket Komáromban, egymás után negyedszer választották meg a tisztségre az idén 67. évét betöltő szakembert. A jelenlévő városatyák közül 13-an támogatták – éppen annyi szavazatot kapott, amennyi a megválasztásához kellett. Banai Tóth Pálra 6-an szavaztak, Bohumír Kóňa egy támogató voksot kapott. Két képviselő tartózkodott – vagyis érvénytelenül szavazott.

Keszegh Béla polgármester a választás után gratulált a nyertesnek és minden pályázónak megköszönte a jelentkezést, kiemelve, négy nagyon jó jelölt közül választhatott a testület, ami nem jellemző, az elmúlt években ugyanis alig jelentkeztek a városi tisztségekre meghirdetett pályázatokra.

(csá)

Top