Klapkára emlékezik a két Komárom

Tavaly volt Klapka György születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból már 2020-ban színes rendezvénysorozottal készült Észak- és Dél-Komárom, ám a járvány miatt a tervezett programoknak csak töredékét sikerült megvalósítani. Az elmaradt eseményeket idén igyekeznek pótolni, amennyire a korlátozások engedik.

A szabadságharc híres várvédő tábornoka a város egyik jelképes történelmi személyisége – ezért is döntött úgy a két Komárom, hogy méltóképpen emlékezik az évfordulón. Számos kisebb-nagyobb rendezvénnyel, kiállítással, kiadvánnyal készültek, melyek megvalósításához közel 32 ezer eurót nyert el a két önkormányzat az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként meghirdetett Kisprojekt Alapból.

A közönség előtti események zömének megrendezését egyelőre nem sikerült megtartani, ugyanakkor a Klapka Györgyről szóló hiánypótló kiadvány már elkészült – magyar, szlovák és angol nyelven –, ugyanígy egy kis vándorkiállítás is összeállt, melyek a komáromi iskolákban is bemutatásra kerülnek – tájékoztatott Keszegh Béla, Komárom polgármestere múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezen túl – amikor a járványhelyzet engedi – mindkét város magyar iskoláiban és óvodáiban az 1948/49-es eseményekhez kapcsolódó játékos vetélkedőkre és foglalkozásokra kerül sor, amelyekkel az eredetileg tervezett játszóházakat akarják pótolni. Élőbábus játék, pexeso, puzzle és helytörténeti játékok segítségével hoznák közelebb Klapka tábornokot a gyerekekhez.

Tervben van a Másik Lehel–Vizeli Csaba által megálmodott Klapka című rockmusical bemutatása is, amennyiben erre a járványügyi korlátozások lehetőséget adnak. „Eredeti célunk az volt, hogy élő, élményalapú programokat kínáljunk, és szórakoztató módon közvetítsünk történelmi ismereteket városunkról“ – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, a projekt részeként egy 10 ezer eurós hangkeverő pultot is beszereztek az Egressy Béni Városi Művelődési Központ számára.

Keszegh Béla megemlítette, az elmúlt évben nemcsak a Klapkát bemutató kiállítás állt össze, hanem Lehár Ferencről is, de már készül a Jókai Mórról szóló összeállítás is. Komárom neves személyiségeiről egyúttal különböző kiadványok készültek a közelmúltban.

cs

Top