Kiürül a problémás lakóház?

KOMÁROM. Értesüléseink szerint két héten belül mindenki kiköltözhet az egyik Esztergályos utcai lakótömbből. Abból, ahol 3 hete elzárták a vizet a kiegyenlítetlen számlák miatt, és ahol többségében beilleszkedni képtelen lakók élnek. A másik, szomszédos lakóházban viszont, melynek ugyanaz a tulajdonosa, már helyreállították a vízszolgáltatást, mivel a tartozást ebben az esetben rendezték.

komvak_bronx 8
Február 13-án a KOMVaK városi vízmű elzárta a vizet az Esztergályos utca 1. és 3. alatti két lakótömbben, mivel a lakóházak tulajdonosa – a budapesti hátterű Mésange Kft. – egy éve nem fizette a vízdíjat. Másfél hete azonban a vízmű újraindította a vízszolgáltatást az egyik lakótömbben, mivel az ezt érintő tartozást – késedelmi kamatokkal együtt közel 6 ezer eurót – a tulajdonos rendezte. Erre a házra nem jellemző, hogy összeférhetetlen, többségében roma bérlők laknák, ellentétben a másik, jóval rosszabb állapotban lévővel, ahol viszont továbbra sincs víz – itt egyébként a korábbi vízfogyasztás is három-négyszerese volt a másik házénak, így a felhalmozott tartozás is jóval nagyobb összegre rúg. Ruman Patrik, a KOMVaK igazgatója kérdésünkre megerősítette információinkat, megjegyezve, a régiós közegészségügyi hivatal felhívására továbbra is lajtos kocsiból biztosítják a vizet a problémás tömbben élők számára – naponta kétszer.

Értesüléseink szerint már 4-5 család is kiköltözött a problémás házból az elmúlt hetekben – legalább egy család csak a szomszédba. Sőt, a környéken többen arról beszélnek, hogy március 15-ig teljesen kiürülhet ez a lakótömb, mivel a tulajdonos felszólította a bérlőket a lakások elhagyására. Ez, valamint néhány más háttér­információ is arra utal, hogy a fokozatosan kiürülő ingatlant szeretné eladni a tulajdonos: állítólag már több ilyen tárgyalás is zajlott potenciális vevőkkel.

A gázszolgáltatást, amit a víz elzárásával egyidőben állítottak le, egyelőre egyik érintett lakóházban sem indították újra. Nem megerősített hírek szerint a problémás házban a villanyt is le fogják kapcsolni, mivel felmerült az áramlopás gyanúja – ebben az ügyben a tűzoltóság és az áramszolgáltató is vizsgálódott a napokban.

Rendbontásra egyelőre nem került sor a foganatosított intézkedések miatt, a városi és állami rendőrök fokozottan ügyelnek a környék rendjére.

(csá, fotó: Drozd Milán)
(Cikkünk a Delta március 6-i számában jelent meg)

Top