Kitüntették Z. Németh Istvánt

A komáromi születésű, Csicsón élő Z. Németh István író, költő, a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola pedagógusa az 1848/49-es forradalom emléknapja alkalmából, március 15-én Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át a Pesti Vigadóban. A kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adta át.

A közel harminc kötetes Z. Németh István pályája kezdete óta több műfajban megcsillantotta tehetségét. A költeményeire, prózai műveire azonban éppúgy jellemző a játékos nyelvezet, mint verseire, gyermekirodalmi alkotásaira. Nincs két hasonló kötete, nem nyúl kétszer ugyanúgy egy adott témához. Egy folyamatosan megújuló és folyamatosan új utakat kereső alkotó, akinek munkásságát korábban már Simkó Tibor-, Forbáth Imre-, valamint Talamon Alfonz-díjjal ismerték el.

Az 1969-ben született alkotót és tanárt, választott lakhelyén, Csicsón is nagyon megbecsülik. Németh Andrea, a község polgármestere elárulta, hogy nyáron tervezik az egyik darabjának a bemutatóját. „Amikor a júniusi falunapok pénteki kulturális programját kezdtük szervezni, még nem is sejtettem, hogy István ilyen nagyszabású elismerésben részesül. Rendkívül szerény, de felkérésünkre szívesen vesz részt helyi szervezésű irodalmi és egyéb kulturális rendezvényeken. Büszke vagyok, hogy munkásságával öregbíti falunk hírnevét. Szívből gratulálok a sikeréhez és kívánom, hogy olyan lelkesen és szeretettel folytassa tevékenységét, ahogy eddig is” – mondta a polgármester.

JN.

Top