Kitoltak a leköszönő polgármesterrel

Ógyalla. December 10-én megalakult az új önkormányzat járásunk legkisebb városában is, Peter Závodský új polgármester letette hivatali esküjét. Az új képviselő-testület azonnal hozott egy furcsa, kicsinyesnek tűnő döntést: nem hagyták jóvá Basternák Ildikó korábbi polgármester ki nem merített szabadságnapjaiért járó pénzösszeget.

48189748_1925604894155850_7519750495569707008_n

Mint arról korábban beszámoltunk, Ógyallán hét polgármesterjelölt indult a novemberi választáson, végül a független Peter Závodský szoros versenyben előzte meg az eddig regnáló Basternák Ildikót (MKP). Alaposan kicserélődött a 11 tagú képviselő-testület is, 9 új városatyát választottak az önkormányzatba. Az új polgármester székfoglaló beszédében is hangsúlyozta, az ógyallaiak változást akartak. Egyik legfőbb céljaként a fiatalok otthon tartását, családalapításuk támogatását nevezte meg.

Az alakuló ülésen a képviselők és Peter Závodský polgármester is letette hivatali esküjét. Megalakultak a városi szakbizottságok is, összesen 11, ami ilyen kis város esetében különösen soknak számít, ugyanakkor így az összes képviselő bizottsági elnöki tisztséget kapott.

Ezt követően furcsa dolog történt: bár a törvény szerint minden leköszönő polgármesternek járna pénz ki nem merített szabadságnapjainak függvényében, és ennek jóváhagyása formalitás szokott lenni, Ógyalla új képviselői valamiért úgy döntöttek, Basternák Ildikó számára ezt nem szavazzák meg. Csupán egyetlen képviselő szavazott igennel. Elképzelhető, hogy az ügynek még lesz folytatása, hiszen ez a pénzösszeg egyszerűen jár a korábbi polgármesternek.

Mint írtuk, Ógyallán először fordult elő, hogy nem jutott be magyar nemzetiségű jelölt a képviselő-testületbe, ami nagy csalódás a város magyar közösségének. Ezzel kapcsolatban Peter Závodský korábban lapunknak úgy fogalmazott, minden olyan lakos előtt nyitva áll az ajtaja, akinek fontos a város. Az alakuló ülésen együttműködésre kért mindenkit, nemzetiségre, felekezetre való tekintet nélkül.

(d)

(Cikkünk a Delta december 18-i számában jelent meg.)

Városaink a választások tükrében

Závodský: mindenki előtt nyitva áll az ajtóm

Top