Kitelepítettek emléknapja Gútán

Idén Gúta ad otthont a dél-komáromi Kecskés László Társaság által szervezett, a Felvidéki kitelepítettek emléknapjához (április 12.) kötődő megemlékezésnek. Az április 13-án sorra kerülő esemény helyszíne a Nagyboldogasszony katolikus templom. Egy nappal korábban, április 12-én e templom harangja lesz hallható délben, a Kossuth rádióban.

A Gútáról kitelepítettek medgyesegyházi emlékműve

A Magyar Országgyűlés 2012. december 3-án ellenszavazat nélkül hagyta jóvá, hogy április 12-e legyen a Felvidékről kitelepítettek emléknapja; 1947-ben ezen a napon indult az első szerelvény Csehszlovákiából a kitelepítettekkel Magyarországra. Gútát is súlyosan érintette a kitelepítés, több mint 1300 személy volt kénytelen elhagyni otthonát. Nagy részük Medgyesegyházára, Pitvarosra és Mezőberénybe került; Medgyesegyházán 2014-ben avattak emlékművet a Gútáról 1947-48-ban áttelepített családok tiszteletére. Ma mindhárom település Gúta testvérvárosa.

Az idei megemlékezés 10 órakor kezdődik a Nagyboldogasszony katolikus templomban, Nagy Péter János plébános és Simon Ilona református lelkész szolgálatával. A szertartást követően Halász Béla, Gúta polgármestere és Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere osztja meg gondolatait – az eseményre Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét is várják. Közreműködnek a művészeti alapiskola növendékei, valamint Vadkerti Imre és művésztársai.

Gútán jelenleg az egykori temető bejáratának falán olvasható a városból kitelepített és deportált személyek névsora. Peczár Károly, a szombati esemény gútai szervezője, a városi hivatal elöljáró-helyettese lapunknak elmondta, hogy jövőre emlékművet szeretnének avatni a városból elhurcoltak emlékére, mégpedig közadakozásból. A gyűjtést most indítják.


Elhunyt Nemes Andrásné

Múlt csütörtökön tragikus hirtelenséggel elhunyt Nemes Andrásné Hörömpöli Zsuzsanna, a Kecskés László Polgári Társaság vezetője, motorja. Az ő, és közössége kezdeményezésére nyújtotta be Dél-Komárom városa a Magyar Országgyűlésnek a Felvidéki kitelepítettek emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Nemes Andrásné évtizedeken át végzett kimagasló közéleti munkájáért, a felvidéki kitelepítettek emlékének felkarolásáért 2013-ban Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át Áder János köztársasági elnöktől. 2015-ben Dél-Komárom Város Díszpolgárává avatták, 2021-ben pedig Komárom-Esztergom Megyéért Díjban részesült. Az idei megemlékezés szervezéséből is lelkesen kivette részét, de az eseményt már nem érhette meg. Nyugodjék békében!

(vkm)

Top