Kis falu nagy gondjai

VÁGFÜZES. Az egykori Agyagos, Sziget, Kingyes és Csörgő központjaként alakult ki Vágfüzes. A nagy dunai árvíz után kezdett kiépülni a Vág bal partján lévő kisközség. Ma a Komáromi járás második legritkábban lakott községe. 

vagfuzes

Nincsenek ivóvíz- és gázgondjaik: ezek a hálózatok már kiépültek, mi több, szennyvíztisztító állomásuk is van. Szép kandelábereket építettek az egész községben, valamint felújították az utakat és a járdákat. Aktív sport- és kulturális élet folyik a községben, eredményesen működik a nyugdíjasklub is. Az egykori mezőgazdasági szövetkezet túlméretezett, háromszintes irodaházában idősek otthona működik, amely uniós támogatással létesült. Azonban a pozitívumok mellett azért akadnak gondok is. Az üresen tátongó művelődési ház beázik. Az iskolát 2006-ban kénytelenek voltak bezárni. A község fiataljainak jó része elvándorol, nem a községben alapít családot és sajnos ez a tény a falu elöregedéséhez vezet.

A község polgármestere, Forró László azonban realista. „Néhány nagyobb szabású tervet, köztük kész projekteket, félretettünk, mivel nincs esély a megvalósításukra, s inkább azt szorgalmazzuk, amire van lehetőség. Egy szegény kisközség, ami ‘egyik napról a másikra él’, csak pályázat útján tud valamit elérni”. Az idei fejlesztési tervekről így nyilatkozott: „Agyagoson szeretnénk befejezni a kápolna felújítását. 12 család részére új bérlakást kezdünk építeni. Várjuk a pályázatok kiírását az óvoda épületének teljes külső és belső felújítására. A lehetőségeinkhez mérten új ivóvízvezetéket szeretnénk Agyagosra vezetni. Az egykori kingyesi iskolát sportközponttá szeretnénk átalakítani, hiszen minden adottságunk megvan ahhoz, hogy üdülőfaluvá varázsoljuk kis településünket”.

(miriák)

Top