Kilenc nap alatt körbetekeri az országot

Bujna Zoltán 2013-ban Közép-Ázsiát fedezte fel kerékpáron, Komáromból Kirgizisztánba tekert el, Vámbéry Ármin nyomában. Múlt csütörtökön pedig egy rövidebb, de intenzívebb bringás túrának vágott neki. Komáromból rajtolt, feltehetően valamikor június 11-én, péntek éjjel érkezik vissza. Napi 200 kilométer megtételét tervezi Szlovákia országhatárai mentén, kizárólag kerékpáron. Kelet felé indult, Pozsony irányából tér haza. Közvetlenül indulása előtt kérdeztük a kerékpáros aktivistát nem mindennapi túrájáról.

• Miért vág neki valaki egy ilyen megerőltető útnak?

– Két dolog motivált. Egyrészt sportteljesítménynek sem utolsó az út, hiszen napi 200 kilométert fogok tekerni. Csakis az országhatár mentén, minden olyan utat kihasználva, amin átmegy a kerékpár, vagyis az erdei utakat is. Becslésem szerint összesen 1800 kilométert kell megtennem ahhoz, hogy a határ mentén visszajussak Komáromba. Másrészt egyszerűen a kíváncsiság hajt. Látni szeretném, vannak-e még különbségek az ország két vége közt. Milyenek az utak, milyen a környezet. De legfőképp maguk az emberek, a határ mentén élők érdekelnek, hogyan gondolkodnak, mennyire más egy komáromi, egy ukrán határ mellett élő ruszin, vagy éppen egy pozsonyi hozzáállása az élethez. Arra számítok, hogy hiába kis ország Szlovákia, a mai napig megvannak a különbségek az egyes régiók között. De majd kiderül.

• Elég húzós tervnek tűnik. Milyen kerékpárral vág neki és mit visz magával?

– Korábban egy trekking kerékpárral indultam hosszabb utakra, most viszont egy karbonvázas országúti bicikli lesz a társam. Csak annyit viszek magammal, ami elfér a biciklis zsákomban. Aludni ott tervezek, ahol épp rámesteledik, remélhetőleg találok mindig valamilyen panziót, szállást. Egyébként már szerdán nekivágok az útnak, ám az csak egy bemelegítés lesz, egy nulladik nap. Ezen a rövid szakaszon, amikor csak a Párkány melletti Bajtáig tekerek, érem el a 150 ezredik kilométert, amit eddig bringával tettem meg. Ezt 26 év alatt sikerült teljesítenem.

• Jut ideje arra is, hogy útközben megossza kalandjait?

– Igen, tervezem, hogy a „Szlovákia körbe“ elnevezésű facebook-oldalon posztolok majd egy-egy rövid benyomást, vagy éppen megosztok néhány fotót – amennyi az utazás közben belefér. Terveim szerint minden útba eső település helyiségnévtáblájánál készítek egy fotót.

• Bizonyára intenzív út lesz, egy hosszabb élménybeszámoló a Delta olvasóit is érdekelné.

– Állok elébe! Visszatérésem után egy terjedelmesebb beszámolóval jelentkezem!

csá

(Villáminterjúnk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top