Kik kaphatnak városi lakást?

KOMÁROM. Jelenleg félezer komáromi lakás van a város tulajdonában. De mi kell ahhoz, hogy valainek városi lakást utaljanak ki? Utánajártunk.

Egy megyercsi hölgy olvasónk fordult hozzánk azzal a panasszal, hogy bár többször is kérvényezte, Komárom mégsem utal ki számára városi lakást. Mint írja, egy megyercsi garzonlakásban lakik férjével, fiával, de gyakran unokái is ott alszanak. Megyercs község nem tud nagyobb lakást biztosítani. Megjegyzi azt is, Galántára jár dolgozni.

lakasok

Felkerestük a városi hivatal lakásügyi osztályát, ahol először is hangsúlyozták, a hatályos önkormányzati törvény szerint nem az egyes települések feladata, hogy biztosítsa a lakosok lakhatását, a városoknak saját forrásait úgy kell felhasználnia, hogy azok minden lakója érdekét szolgálják. Ebből kifolyólag az egyéni lakásgondok megoldására a településeknek korlátozott lehetőségei vannak. De azért vannak: Komáromban például 500 lakás (beleértve néhány családi házat is) van városi tulajdonban: a Klapka utcán, a Szabadság utcában, a Mezőgazdasági iskola utcájában (volt OSP), továbbá – alacsony kényelmi fokozatú lakások – Harcsáson. Minden évben megürül egy-két tucat lakás, amelyeket az új lakásigénylők között osztanak ki.

Egy általános érvényű rendelet szabályozza azt, milyen feltételeknek kell megfelelnie a lakáskérelmezőknek. Alapkövetelmény, hogy csak komáromi lakosok igényelhetnek városi lakást Komáromban, olyanok, akik legalább 3 éve a városban laknak. Ez alól csak egy kivétel van: nem helyi lakos akkor kaphat lakást, ha legalább 3 éve Komáromban dolgozik. Vannak további feltételek is, ezek közül a legfontosabbak: a kérvényezőnek nem lehet a tulajdonában lakóingatlan, ahogy házastársának/élettársának sem lehet lakása, háza. Továbbá a lakásigénylőnek és a vele egy háztartásban élőknek nem lehet tartozása a város felé, és azt is igazolnia kell, hogy van annyi jövedelme, amiből képes fizetni a bérleti díjat.

Amennyiben a kérelmező teljesíti a feltételeket (még néhány további is van), felkerül egy várólistára és kap egy sorszámot. Ezt a névsort a város szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottsága véleményezi – néhány esetben módosítja –, majd a képviselő-testület hagyja jóvá. Ezután a város és a bérlő megkötik a lakásbérleti szerződést, első alkalommal határozott időre – 1 vagy 3 évre. Az egyes lakástípusokon belül sorsolással döntik el, ki melyiket kapja.

A fentiekből kitűnik, olvasónk hiába igényel lakást Komáromban, a hatályos szabályok értelmében sajnos mindig elutasítják majd, mivel nem komáromi lakos és nem is dolgozik a városban. Tavaly év végén 49 megalapozott lakásigénylést tartott nyilván a város, ezek közül 38 esetben ki is utaltak lakóingatlant – azaz a feltételeket teljesítők többségének. További információk, beleértve a lakásigénylő kérvényt, a város honlapján és a lakásügyi osztályon érhetők el.

(csá)

Top