Kiépítik a csatornahálózatot

SZENTPÉTER. A község polgármestere, Jobbágy József falugyűlésen tájékoztatta a lakosságot a községi csatornahálózat és szennyvíztisztító állomás megépítésének terveiről.

szentpéter

„A szennyvíztisztító megépítésével a község több mint 9 millió eurós tulajdonra tesz szert, s annak üzemeltetőjévé is válik. A projekt pénzügyi kiadásai a későbbiekben megtérülnek, ugyanis a szennyvíz tisztítása és elvezetése által nyereséggel számolhatunk, amely hozzájárul lakosaink életminőségének javításához. A felépülő állomás a Szentpéteri szennyvíztisztító nevet fogja viselni” – kezdte a tájékoztatást a polgármester.

„Az elkövetkező napokban a község által meghatalmazott személyek felkeresik a háztartásokat, hogy tájékoztassák a lakosokat a vízelvezetés és tisztítás módjáról és hogy segítsenek a háztartási csatlakozót megfelelően elhelyezni. A háztartási csatlakoztató, mint objektum, valamint a hozzá tartozó csővezeték az otthoni csatlakozótól egészen a tisztító vízaknáig az ingatlan tulajdonosának tulajdonát képezi. A csővezeték, mely a vízaknától a hálózaton keresztül a szennyvíztisztítóig tart, az üzemeltető, azaz a község tulajdonát képezi. A meglévő emésztőgödröt ajánlott a csatlakozást követően esővíz gyűjtésére használni. A házból kivezetett szennyvíz mennyisége osztódni fog minden háztartás részére a befolyt ivóvíz mennyiségéből kiszámítva. A szennyvíz elvezetésének és tisztításának becsült éves költsége egy négytagú család részére 119,91 eurót tesz ki” – mondta Jobbágy József.

A továbbiakban a polgármester ismertette a szennyvízcsatorna kiépítésének fontosságát. „Január 15-én módosították azt a vízügyi törvényt, amely megerősítette az emésztőgödröt használók illetve szennyvizet elvezetők kötelezettségét, hogy a településen kiépített nyilvános csatornahálózatra rá kell kapcsolódniuk. Az emésztőgödrök és a kis szennyvíztisztítók csak meghatározott ideig lesznek használhatók. A vízügyi törvény módosítása elrendelte az emésztőgödör tartalmának szennyvíztisztító telepen való tisztítását. A felhasználó köteles hivatalos dokumentummal igazolni, hogy a szennyvizet ténylegesen a megfelelő szennyvíztisztító telepre szállították. Az nincs rendben, ha valaki az elszállíttatott szennyvizet a saját tulajdonában lévő földterületen öntözi szét. Bár a föld az övé, a talajvíz azonban nem. A víz mindannyiunk tulajdona. Ha valaki figyelmeztetés után sem csatlakozik rá a csatornahálózatra, akkor a község szabálysértési eljárást kezdeményez a kerületi hivatal környezetvédelmi osztályán, amely az ilyen szabálysértésekkel foglalkozik. A büntetés összege 16-331 euró. Amennyiben a csatlakozás nem történik meg, vagyis folytatódik a szabálysértés, a pénzbírság ismételten kiszabható” – zárta nyilatkozatát Jobbágy József.

(miriák)
(KH felvétele)

Top