Kiállítások a Kossa-kúriábanCsallóközaranyos. Október végéig tekinthető meg „A természet, ami körülvesz minket” című, helyi amatőr fotósok és művészek munkáit felvonultató kiállítás az egykori Kossa-kúriában. A tárlatot Varjú Éva polgármester nyitotta meg.

A kiállítók (balról jobbra): Nagy Benita, Neviďansky Béla, Janík Ferenc, Varjú Éva polgármester, Somogyi Erzsébet, Fehér Erika, ül Csinger Tamás.

„Az alkotók évek óta töretlen kedvvel örökítik meg a környék természeti szépségeit, a növény- és állatvilágot, valamint az ezerarcú Dunát. Az itt élők elválaszthatatlanul kötődnek a folyóhoz, mindig is nagyban meghatározta a község történelmét, múltját és a lakosok életét. A folyóhoz szorosan kötődik a tavasszal megnyitott állandó kiállításunk is, melyen az aranymosók ősi mesterségét mutatjuk be. A dunai aranymosók emlékét falunk a mai napig nevében őrzi” – árulta el Németh Andrea kultúrreferens.

Amikor 2019-ben hozzáfogtak a Kossa-kúria teljes körű felújításához, úgy tervezték, hogy elkészülte után rendszeresen teret kapnak majd itt a helyi művészek, és a gyönyörű klasszicista kastély méltó helyet ad majd a helyi kulturális eseményeknek és kezdeményezéseknek. A 350 ezer euróból megújult épületben azonban – melynek nagy részét a község finanszírozta – a pandémia idején életbe léptetett szigorítások miatt hosszú ideig csend uralkodott. Ettől függetlenül több terv is született kihasználására, melyeket idén folyamatosan igyekeznek megvalósítani. Az év első felében a Szülőföldem című kiállítás anyagával ismerkedhettek meg a látogatók. Az ideiglenes tárlatokkal párhuzamosan létrehoztak egy állandó helytörténeti kiállítást is, melynek megnyitóját szintén augusztus 26-án tartották. A gazdag tárlatanyag különlegessége, hogy a falu múltját bemutató képi anyagot, használati tárgyakat, mezőgazdasági gépeket, szőlőprést, századfordulós varrógépet a csallóközaranyosi nyugdíjas klub tagjai gyűjtötték össze az idők során.

Az ünnepi megnyitón a résztvevők megkóstolhatták Hegedűs Sándor helyi borász többszörösen díjnyertes nedűit és a Földes pékség magyaros kemencés lángosait. „Nagy öröm volt mind az alkotók, mind a szervezők számára, hogy a falunkhoz kötődő kiállítás megnyitója nagyszámú érdeklődőt vonzott” – zárta beszámolóját Németh Andrea.

JN

Top