Kezdődnek az adventi programok Komáromban

Kezdődik az ünnepi készülődés a városban, hiszen december 3-a már advent első vasárnapja. Idén is hasonló, de talán még gazdagabb a programkínálat, mint az elmúlt években: a Klapka téren nemcsak az adventi koszorú gyertyáját gyújtják meg vasárnaponként, hanem több más napon is gazdag ünnepi műsor várja a látogatókat – karácsonyi énekek, dalok, koncertek varázsolnak karácsonyi hangulatot, miközben forralt bort, puncsot is kortyolgathatunk. December 6-án, sötétedéskor díszített kamionnal érkezik a Mikulás.

A város karácsonyfáját, egy 12 méteres ezüstfenyőt már fel is állították a Klapka téren. Mint azt Keszegh Béla polgármestertől megtudtuk, a fa a Bene városrészben, egész pontosan a Murgaš utcában nevelkedett – a Saláth család ajánlotta fel a városnak.

Vasárnap kezdődik

Még ezen a héten feldíszítik a fát, és az egész belváros ünnepi díszbe öltözik az első adventi vasárnapig – most is lesz ünnepi szánkó, amelyen a családok fotózkodhatnak. Egy látványos, különleges színpad is kerül Komárom főterére, ahol hagyományos karácsonyi italokat lehet majd vásárolni, így például forralt bort, puncsot – alkoholmenteset is –, forró csokit, teákat, valamint gofrit. Két hétvégén (december 8-tól 10-ig, illetve december 15-tól 17-ig) egy mini karácsonyi vásár is elérhető lesz a késő délutáni, kora esti órákban, ahol ajándéktárgyakat, ünnepi díszeket, ékszereket, mézet, mézbort kínálnak majd.

A karácsonyi műsorfolyam december 3-án kezdődik: 9 órától 17 óráig a Tiszti Pavilon dísztermében karácsonyi kézművesvásárt tartanak, délután 16:30-kor pedig meggyújtják az első gyertyát a városháza elé kikerülő adventi koszorún. A gyertyagyújtás után előbb a Selye János Egyetem női kórusa, a Cantus Iuventus emeli az ünnepi hangulatot, majd a Slovenskí Rebeli Karácsonyi kánták címmel lépnek fel.

Kamionos Mikulás, lampionok

Kamionos Mikulás 2017-ben

December 6-án, délután 16 órától látványos Mikulás-napot rendeznek a Klapka téren. Előbb a lampionos felvonulás lesz a Szabadidőközpont szervezésében, majd Mikulásváró műsor következik. Nagyjából 16:30-kor érkezik meg a Mikulás, mégpedig ünnepi díszbe öltöztetett kamionnal, angyalokkal és más segítőkkel. Ahogy a múltban már többször is, most is a Ruppenthal fuvarozási vállalat biztosítja a kamiont (és állja az ezzel kapcsolatos költségeket). A Klapka térre kilátogató gyerekek Mikulás-csomagot kapnak, amit a város biztosít – egy igazán élménydús délutánra számíthatnak a családok!

December 8-án 17 órától iskolások varázsolnak ünnepi hangulatot a főtérre. Előbb a Jókai Mór Alapiskola tanulói lépnek fel Menjünk együtt Betlehembe címmel, majd karácsonyi dalokat adnak elő a Határőr Utcai Alapiskola diákjai, végül a Művészeti Alapiskola hegedű kvartettje fokozza az ünnepi hangulatot. Az est záróakkordjaként Gyurász Ilda és a Beugrók zenélnek majd.

Másnap, december 9-én 16:30-tól Zsapka Attila lép fel Kis karácsonyi ének címmel, majd Écsi Gyöngyi karácsonyi népénekeket ad elő.

December 10-én, vasárnap 16.30-kor pedig a második gyertyát is meggyújtják a Klapka téri adventi koszorún. Ezt követően Majer Jázmin karácsonyi dalokat énekel, majd a Művészeti Alapiskola tanárainak háromtagú együttese – a Carpedante trio (Kulin Eduard, Kulin Pasztorek Cyntia és Gerencséri Viktor) – zenél.

Kézműves-foglalkozások a harmadik vasárnapon

Az ünnepváró műsorok szerdán, december 13-án 16:30-tól folytatódnak. Előbb az Eötvös Utcai Alapiskola tanulóinak karácsonyi műsorával, majd a komáromi nyugdíjasklub ünnepi fellépésével.

December 15-én, pénteken 16 órától folytatódik a műsorfolyam. Karácsonyi műsorral érkeznek a Rozmaring Utcai Alapiskola, a Komenský Alapiskola, végül a Munka Utcai Alapiskola tanulói is. Nagyjából 17:30-kor a Művészeti Alapiskola diákjai következnek: előbb Zuzana Babincová és Zink Dóra fuvolakettőse, majd az iskola vonószenekarának fellépése, mvégül Nicole Kneizel, Hámori Dalma és Hámori Diána énekelnek. 18 órától Koczkás Eszter ünnepi műsorát adja elő.

Másnap, szombaton 16:30-tól az Őrzők Együttes zenél a Klapka téren, majd a Balga Banda népzenei együttes lép fel. 18 órától az Ógyallai Művészeti Alapiskola diákjainak karácsonyi műsora következik.

December 17-én, advent harmadik vasárnapján 14 órától 18 óráig kézműves-foglalkozásokat tartanak a Tiszti Pavilon dísztermében. Fél 5-kor kerül sor a harmadik gyertya meggyújtására, majd a művészeti iskola kamarakórusa énekel. Korpás Réka és Lakatos Áron Felkelék én jó reggel hajnalban címmel lépnek fel 17:30-tól.

Utolsó gyertyagyújtás

December 22-én, pénteken 15 órától a Rozmaring Utcai Alapiskola tanulói adják elő ünnepi műsorukat, majd – 18 órától – Gyurász Ilda lép fel.

Mivel idén szentestére, azaz december 24-re esik advent utolsó vasárnapja, zenei műsorok már nem lesznek ezen a napon – természetesen az utolsó gyertyát azért meggyújtják az adventi koszorún, 16:30-kor.

Elképzelhető, hogy egy-egy kezdési időpont módosul még a cikkünkben jelzetthez képest, ezért az egyes programok előtt érdemes tájékozódni az aktuális részletekről.

Idén a komáromi városi hivatal az ünnepváró műsorfolyam fő szervezője és irányítója. Az önkormányzat szándéka az volt, hogy lehetőleg egy helyen, egymást kiegészítve és erősítve rendezzék meg a különböző programokat. A helyszín minden esetben a belváros szíve, azaz a Klapka tér, illetve a közeli Tiszti Pavilon. A programok szervezésébe aktívan bekapcsolódott az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, városi intézmények és iskolák, de civil szervezetek, vállalkozók, önkéntesek is.

Az ünnepváró programok pontosan 10 évvel ezelőtt kezdődtek Komáromban. Akkor Kiss Réka és barátai – a Villa Camarum polgári társulás tagjai – indították el a szervezett adventi műsorfolyamot a Klapka téren. „Célunkat elértük azzal, hogy ma már nagyon sokan vannak olyanok, akiknek fontos a karácsonyváró műsorfüzér, sok a szervező és színes a paletta. Ez jó érzés. Hozzánk idén az adventi koszorú tartozik majd, ez 10 éve változatlan. Emellett december 17-én megtartjuk karácsonyváró kézművesházunkat a Tiszti Pavilon dísztermében, és néhány művészt is meghívtunk advent harmadik hétvégéjére. Mindenkit szeretettel várunk!” – mondta a Villa Camarum vezetője.

(csá)

Top