Két év után vízen a Kolozsnéma katamarán

Az Interreg határon átnyúló együttműködési program által támogatott, a„Dunamenti természet ízei” nyertes pályázat részeként a község még 2018-ban rendelte meg Pozsonyban azt a 12 személy és 12 kerékpár szállítására alkalmas katamarán elkészítését, amely a szemközti Gönyűre és vissza közlekedik majd rendszeresen. A gyorsjáratú kishajót idén szeptember 16-án bocsátották vízre. Menetrend jövőre várható.

Kolozsnéma és Gönyű a múltban hajósközségekként voltak ismertek. Kiváló hajósok származtak a két faluból, kétoldali nemzetközi dunai kikötő kötötte össze a helységeket. Egy 2014–2020 közötti Interreg pályázat keretében Kolozsnéma Önkormányzata katamaránt gyártatott Pozsonyban, hogy az rendszeresen közlekedjen a két község között. A kéttestű kishajó mintegy 45 ezer euróba került. „2019-ben elkészült a katamarán, de a járványügyi helyzet miatt nem tudtuk üzembe helyezni – mondta Szalay Rozália, Kolozsnéma polgármestere. – Egy darabig a Gamota cég helyi kikötőjében parkoltattuk, majd inkább behoztuk a szövetkezet telephelyére”. Több hónapot várt azután a katamarán, hogy ismét a Duna hullámain ringhasson, a járványhelyzet enyhülése után a magyarországi félen múlt, mikor kerülhet sor a vízrebocsátásra. Gönyűn él ugyanis az a vállalkozó, aki üzemeltetni tudja és fogja a kishajót.

Szeptember 17-én virradt fel a napja, hogy felvonuljon a Dunai Árvízvédelmi Vállalat (Povodie Dunaja) komáromi daruja a Duna-parton, és vízre emelje a Kolozsnéma névre keresztelt katamaránt. Csermák Csaba virti hajózási vállalkozó, valamint Tarcsi Norbert és Beke Pál a helyi önkormányzattól segítettek a vízre helyezésnél. „Van egy pontonunk, amelyet nyolc éve, egy akkori határon átnyúló pályázaton elnyert 90 ezer euróból építettünk. Onnan indul majd keresztforgalomban a katamarán” – tájékoztatott Szalay Rozália. Az őszi hónapokban, amíg hajózható a Duna, próbaüzemben, igény szerint közlekedik majd a kettős törzsű gyors járatú hajó. Menetrendet, az őszi tapasztalatok alapján, jövőre ígérnek. Addig előzetes telefonos bejelentkezés alapján szállítja az érdeklődőket a gönyűi kis vállalkozás.

Télen, a magyarországi oldalon parkol majd a Kolozsnéma katamarán. „Szemben, Gönyűnél van egy sziget, amely mögé a hűtővizét engedi a gáz- és villanyerőmű. Abban az állandóan langyos vízben ideális lesz a kishajó téli parkoltatása” – tette hozzá Szalay Rozália.

A helyieknek ugyan van egy speciális utánfutójuk, amellyel a katamaránt ki lehetne húzni a vízből, ám ehhez át kell alakítani a Duna partját, és ahhoz, hogy a mederben munkálatokat végezzenek, sok hivatalos pecsét kell. Ez a jövő feladata. Az itteniek nagy álma, egy híd Kolozsnéma és Gönyű között pedig úgy tűnik még egy darabig álom marad.

(báj)

Top