Keszegfalva kakasfőző ünnepe

Idén 11. alkalommal rendezték meg szombaton a kakasfőző fesztivált, mely az egyik legatraktívabb főzőesemény a környéken. A nagyszerű hangulathoz kiváló időjárás dukált, és a Kakasvölgyben mindenki jól érezhette magát. Az esemény filozófiája a kezdetek óta nem változott, stílszerűen fogalmazva ragaszkodnak a bevált recepthez: összejönni, együtt lenni, pörköltet főzni, szeretetben és barátságban adózni a kulináris élvezeteknek.

A sikert bizonyítja, hogy évről évre egyre többen jönnek főzni vagy csak kóstolni és szórakozni. Most 33 csapat veselkedett neki, hogy egy jó kakaspörit csináljanak. A versenybe beneveztek a helyieken kívül a szerbiai Csantavérről, a magyarországi Süttőről, Tetétlenről, Rédéről, a csehországbeli Kameničnáról is. A látogatottságra sem lehetett panasz, hiszen közel 800-an fordultak meg a fesztivál helyszínén. Az esemény délután egy órakor vette kezdetét, amikor is Lehocký Milan polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd ezt követően Benke László többszörös olimpiai bajnok mesterszakács, a zsűri elnöke egy-két jótanáccsal látta el a főzőcsapatok tagjait. A kakasok kézbevétele után pedig elindult a főzőviadal.

Kakas 1

Miközben a bográcsokban az ízletes pörkölt rotyogott, a családokat igazán színes rendezvénykínálat várta, hiszen kipróbálhatták a segway önegyensúlyozó járműveket, íjászkodásban is jeleskedhettek, sőt részt vehettek történelmi játékokban is. Ráadásul sörivó és horalky-evő versenyben is összemérhették erejüket. A rapid jellegű sörivást a magyarországi Róth János, míg a horalky-evést ifj. Pálmay Dániel nyerte.

Időközben elkészültek a pörköltköltemények, és az ítészek elkezdték munkájukat, majd hosszas elemzés után a végeredmény is megszületett. Eszerint az idei kakasfőzőt a Horda csapat nyerte ifj. Pálmai Dániel vezetésével, a második helyezett a csehországi Kameničná gárdája lett, a harmadik hely pedig Buzás Péter főzőkollektívájának jutott. A főzőalkotások mellett díjazták a fesztivál legszebb standját, melynek győztese Laczkó Zsanett csapata lett. Ezenkívül számos díj került kiosztásra. Többek között elismerésben részesültek a COOP angyalai, a Csicsirke puszta csapata, a keszegfalvai Horváth Tibor főzőalakulata és a Seishin Karate Klub pörköltfőzői. Emellett két különdíj is gazdára talált, méghozzá a helyi nyugdíjasklub és a szilasi SZISZETA nyugdíjasklub révén.

Kakasfőző Keszegfalva

Az eredményhirdetés után pedig Bernáth Tamás konferanszié felvezetésével jöhettek a kulturális programok, melyben elsőként a lakszakállasi Krnčan Milan lépett színpadra, majd a Felvidéki Lányok következtek. Az est egyik látványos eseménye az ABBA Slovakia produkciója volt, mely nagy közönségsikert aratott. A végén pedig a magyarországi Bon-Bon zenekar szórakoztatta a fesztiválozókat. Este tábortűzzel és DJ Steewe zenefelelőssel zárult a kakasparti.

Pint Sándor
Fotó: Jakab István

Top