Kerékpárbarát gátak épülnek

Doborgaztól Párkányig magasítja, illetve megerősíti az árvízvédelmi gátakat a Vízgazdálkodási Vállalat. Le is aszfaltozzák, így gyakorlatilag teljesen kiépül a Duna északi oldalán vezető kerékpárút, ami az egyre népszerűbb kerékpáros turizmus fellendülését hozhatja magával.

Bécs-Pozsony-Győr2

Erről Dúcz József, a Vízgazdálkodási Vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója és Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti képviselője számoltak be Komáromban tartott múlt heti sajtótájékoztatójukon.

Dúcz József rámutatott, mivel a 2013-as árvíz rekordmagasan tetőzött, és megdőlt a 100 éves legmagasabb vízszint, árvízvédelmi szempontból szükségessé vált a gátak magasítása Doborgaztól Párkányig. Május végén a Vízgazdálkodási Vállalat bele is fogott a munkálatokba, előbb a Bős–Komárom folyószakasz mentén. A gátak megemelését a vállalat önerőből, saját gépeivel végzi – eddig 29 kilométerrel készültek el.

Nemcsak magasítják azonban a gátakat, hanem le is aszfaltozzák. „Ennek fő célja ugyancsak az árvízvédelem, hiszen így szükség esetén gépeinkkel is gond nélkül el tudunk jutni egy-egy helyszínre. Másrészt a kerékpárosokra is tekintettel akarunk lenni, hogy a hazai és külföldi turisták is közlekedhessenek a gátakon“ – nyilatkozta Dúcz József, megjegyezve, hivatalosan nem minősülnek majd kerékpárutaknak az aszfaltozott gátak.

Az említett Duna-szakaszon tervezett beruházás teljes költsége 4,5 millió euró. Ebből kb. 1 millióba kerül az aszfaltozás, amit a vállalat nem tud önerőből, saját szakemberei és gépei segítségével megvalósítani, így ezt ki kell majd fizetni a közbeszerzést megnyerő társaságnak.

Az első, Komárom–Bős szakaszon még idén októberben-novemberben leaszfaltozzák az addigra már megerősített gátat. A tervek szerint a jövő év elején Karva és Párkány között is megkezdődnek a munkálatok, utoljára pedig a Doborgaz és Bős közötti Duna szakasz kerül sorra.

Néhány helyen már évekkel ezelőtt leaszfaltozták az árvízvédelmi gátakat. Pontosabban hivatalos kerékpárutakat építettek ki, így például Komáromtól Karváig (az érintett községek fogtak össze és jártak sikerrel uniós pályázaton), ahol csak egy kis szakaszon, Dunaradványnál – árvízvédelmi gát hiányában – nincs kerékpárút.

gutaibringa

Korábban több próbálkozás is irányult arra, hogy a hiányzó kerékpárút szakaszok is kiépüljenek a Duna mentén. A Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás például sikeresen pályázott a Csicsó-Komárom és Karva-Párkány kerékpárutak tervdokumentációjának kidolgozására, amelyek el is készültek. Azonban magára az építkezésre, mely jóval költségesebb, még nem sikerült pályázati pénzt szerezni. Domin István, a Vág-Duna-Ipoly Társulás elnöke kérdésünkre elmondta, bár a korábbi műszaki tervek így nem kerülnek felhasználásra, hiszen elsődlegesen az árvízvédelmi szempontok szerint épül majd a nem hivatalos kerékpárút, üdvözli a Vízgazdálkodási Vállalat erőfeszítéseit. „Valójában az eredmény a fontos, a bicikliút kiépítése, ami jelentősen hozzájárul a környék turisztikai infrastruktúrájának fejlődéséhez“ – szögezte le.

Dúcz József hangsúlyozta, a biciklisek nyugodtan használhatják majd a leaszfaltozott töltéseket, egyúttal kiemelte: Bastrnák Tibor aktív közreműködése, valamint Sólymos László környezetvédelmi miniszter közbenjárása is kellett ahhoz, hogy nekifoghassanak a beruházáshoz.

(csaba)

Top