Kérdőív a városi közlekedésről

 

Egy 28 kérdésből álló online kérdőív segítségével mérné fel a lakosok igényeit a közösségi közlekedésről Komárom város vezetése. A cél az, hogy a városi tömegközlekedés szolgáltatásainak minősége javuljon.

Obrázok 005

Mint ismert, az elmúlt három és fél évben az ARRIVA vállalat biztosította a városi autóbusz-közlekedést Komáromban, a várossal kötött szerződése azonban az év végén lejár, így az önkormányzat ősszel új közbeszerzést ír ki, s ennek során választja ki az új szolgáltatót.

„Ezt a folyamatot, vagyis az új szolgáltató kiválasztását a lakosok igényeihez szeretnénk igazítani, ezért egy kérdőívet készítettünk (hamarosan elérhető a város honlapján – szerk. megj.) annak érdekében, hogy felmérjük a komáromiak elképzeléseit a buszos közlekedéssel kapcsolatosan“ – közölte a Deltával Komárom alpolgármestere.

Keszegh Béla hozzátette, a lakosok igényeinek felmérése már csak azért is időszerű, mert az utazási szokások és a piaci helyzet az elmúlt időben sokat változott. Négy év alatt például 243 ezerre, vagyis 60 ezerrel csökkent a jegyet váltók száma a négy városi járaton. Ez azt is jelenti, hogy a városnak egyre többet kell áldoznia a közösségi közlekedés fenntartására: ugyanebben az időszakban például 161 ezer euróról 214 ezer euróra emelkedett a hozzájárulás.

Mivel a tervek szerint az előttünk álló közbeszerzés egy tízéves időszakról szól majd, Keszegh Béla bízik abban, hogy így jelentősebb befektetési tételek várhatóak el a szolgáltatótól, ez pedig segíthet a körülmények javításában és a géppark megújulásában is.

Az önkormányzat a közbeszerzés meghirdetése előtt részletes elemzést készít az előző évek adatairól, megvizsgálja más városok hatékony rendszereit, és fontos iránymutató lesz számára a komáromiak véleménye is. „A következő 10 éves időszaknak erre a három pillérre kell épülnie, és mivel egyre nagyobb a forgalom, egyre nagyobb gond a parkolás, remélhetőleg egyre többen választják majd a jövőben a komáromi tömegközlekedést” – emelte ki az alpolgármester.

-d-

Top