Kemény fellépést ígér a gútai polgármester

Határozott, kemény fellépést hirdetett a gútai polgármester az alkalmazkodni képtelenek ellen. Első lépésként megnövekedett a rendőri jelenlét a Dankó Pista telepen.

danko-pista-telep (8)

Nehéz idők várnak az antiszociális személyekre, ha éppen Gútán kívánnak letelepedni. Horváth Árpád polgármester erőskezű intézkedések bevezetését hirdette meg az önkormányzat legutóbbi ülésén. Úgy fogalmazott, minden törvényi lehetőséget kihasználnak annak érdekében, hogy Gútán rendes adófizető lakosok éljenek, nem kérnek az összeférhetetlenekből. A meglehetősen kemény hangvételű tájékoztatójában a polgármester ismertette a képviselőkkel azon intézkedések meghozatalát, ami a nemkívánatos, beilleszkedni képtelen személyektől megszabadítaná a várost. Kitért arra is, hogy a körmükre néznek, és nem tűrik a feketén építkezést. „Ha kell, ledózeroljuk!” – fogalmazott a város első embere. Az égető probléma felhozatalát a Halász Béla, Kertai Kristián és Fűri Arnold által, a polgármester megfogalmazása szerint petíciónak látszó felhívás indokolta, tekintve, hogy Horváth Árpád úgy véli, a felhívás szövegében több állítást is túlzónak talált. Konkrétan, hogy az alkalmazkodni képtelen betelepülők megváltoztatnák a lakossági összetételt, illetve az idegenek ellepnék a város utcáit. A polgármester ezt félrevezetőnek tartja, és nem megoldáskeresésnek tekinti, hanem hangulatkeltésnek.

Kiemelte, elsődleges célnak tekinti a város békés és nyugodt környezetének kialakítását. Ennek jegyében a javarészt romák lakta Dankó Pista telepen az ottani vajdák segítségével szemétösszeszedő-akciót szerveztek, illetve kiemelten odafigyelnek az illegális építkezés megszüntetésére. Elárulta, hogy beszélt azon vállalkozókkal, akiknek ingatlanjaikba tucatjával érkeztek megkérdőjelezhető viselkedésű emberek. Leginkább randalírozásokról, biciklilopásokról és bolti lopásokról értesültek, amiket azonnal oldani kezdtek. A városi rendőrség hathatós segítségével sikerült is fülön csípni a kerékpártolvajokat. Az egyik problémás ház az Alsó utcában van, ahol a polgármesteri hivatal tudomása szerint tizenketten laktak, s mára azt a házat kiürítették. Szóba került továbbá a gútaiak körében csak drogtanyának hívott ház az Állomás és a Harcsa utca sarkán, amely a legújabb információk szerint ismét üresen áll. Horváth Árpád az ülésen elmondta, a nem kívánatos egyének betelepülését maguk az ingatlantulajdonosok tudnák megakadályozni, tekintve, hogy tudomása szerint a Dankó Pista telepen lévő fabarakkokat, illetve házakat a tulajdonosok potom négyezer euróért eladják, majd ők egy bódéba költöznek, ahonnét kiebrudalják őket.

A polgármester úgy véli, felelőtlenség és túlzás a városvezetést okolni a kialakult helyzetért. Hozzátette, továbbra is éberen figyelik a helyzetet, és a legkisebb atrocitásra is határozott intézkedést foganatosítanak. Kijelentette, a törvény a Dankó Pista telepen élőkre is ugyanúgy vonatkozik, és minden megtesz, hogy érvényt szerezzen a jogszabályoknak. Ám nemcsak ezen a területen várhatóak markáns változások. Megfogalmazása szerint a Szent Rozália parkban tanyázókra is rossz idők várnak, ugyanis fokozottabb rendőri jelenlét lesz tapasztalható, illetve az új kamerarendszer kiépítésekor tervezik, hogy egy kamerát elhelyeznek a parkban, így jobban szemmel tudják tartani a területet, valamint továbbra is fogadják a lakosok bejelentéseit. Mindezekkel kapcsolatosan Horváth Árpád elmondta, május második felében lakossági fórumot kíván összehívni, amelynek keretében egyebek mellett ezek a kérdések is megvitatásra kerülnek.

Borka Roland

Top