Karácsony a gyermekosztályon

Betegnek lenni sosem jó, az ünnepek alatt pedig különösen nem. A felnőttek is nehezen viselik, a gyermekek pedig még inkább. Még rosszabb a helyzet, ha a csemeték a szeretet ünnepét kénytelenek a kórházban tölteni. A komáromi gyermekosztályon jártunk, ahol megtudtuk, kik és hogyan derítik jobb kedvre az apróságokat, hogy betegen is kellemesen teljen nekik az ünnepek.

Az ünnepek közül a karácsonyt éli meg a legnehezebben a legtöbb kórházban fekvő beteg. A felnőtteknek sem könnyű ilyenkor a családtól és az otthontól távol, egyedül a kórházi ágyban, hát még a gyerekeknek, akik lelkesednek a karácsonyfáért, egymás után készítik a színes díszeket, levelet írnak a Jézuskának, és minden évben türelmetlenül várják az ajándékbontást. Ezért a komáromi gyerekosztályon, akit csak tudnak, hazaengednek az ünnepekre, de még így is marad 8-10 beteg kisgyerek, akinek az osztályon kell maradnia a szeretet ünnepén – tudtuk meg a gyerekosztály főnővérétől, Mészáros Eleonórától. Szerencsére többen is akadnak, akik az ünnepek környékén felajánlják segítségüket – ajándékcsomagokkal próbálnak mosolyt csalni a kis betegek arcára, és különféle adományokkal, felajánlásokkal segítik az osztályt szebbé tenni és az ottani körülményeket javítani.

Foto 1- Motoklub Children of Heaven v mikulášskom oblečeníA komáromi motorosklub Mikulásai megérkeztek a gyerekosztályra

A főnővérnő lelkesen számolt be a sikeres Mikulás-napi eseményekről a kórházban. Az intézmény minden évben gondol a beteg gyerekekre, ajándékcsomagokkal lepi meg őket és egy Mikulás is érkezik hozzájuk, aki ezeket átadja nekik. Az utóbbi években utóbbi szerepét a piros orrú bohócdoktorok vállalták, akik idén kissé újhullámosan oldották meg a feladatot: a piros ruhás ajándékosztó idén kockás pizsamában érkezett a gyerekekhez, és adta át nekik angyalkájával együtt a csomagokat. Különleges élmény volt a csöppségeknek a motoros Mikulások látogatása is. A Children of Heaven komáromi motoros klub tagjai öltöttek piros jelmezt, ők is apró ajándékokkal és édességgel lepték meg a gyerkőcöket. Az idén alakult klub a beteg, rászoruló gyerekek segítését tűzte ki célul. A mikulásnapi Toy Run akciójuk keretében, amellyel hagyományt szeretnének teremteni, különböző gyerekprogramokat, bemutatókat tartottak, majd közösen vonultak keresztül a városon a kórházba.

Foto 3 - Mikuláš pri rozdávaní balíčkov

Karácsony közeledtével szerencsére több magánszemély, vállalkozó és civil szervezet is jelentkezik és különféleképpen segítik az osztályt. Idén eddig két csoport jelezte szándékát a kórház felé (cikkünk megjelenése óta már legalább négyre bővült a számuk – két fradista szurkolói csoport, egy sportklub és egy polgári társulás – a szerk.). „Az adományozók között van olyan, aki előre bejelentkezik, van, aki spontán kopogtat be hozzánk. Mindenki előtt nyitva áll az ajtónk és hálásak vagyunk nekik a segítségért” – mondja Mészáros. Tavaly többen is gondoltak karácsony közeledtével a kórház apróságaira: a Savarge Warriors sportklub tagjai a komáromi Jobb Egészség társulással összefogva a tárgyi ajándékok mellett 555 eurót is felajánlottak a gyerekosztály részére. Gútáról két polgári társulás is játékokkal lepte meg a gyerekeket: a Helló Gúta civiljei és a Mi Gútánkért szervezet ajándékai is mosolyt csaltak az arcukra. Az év folyamán pedig a Gútai Magániskola diákjai festettek mesefigurákat a gyerekosztály falaira. A főorvosnő megjegyezte, a játékadományok egy részét közvetlenül megkapják az osztályon fekvő kis betegek, a többit pedig folyamatosan rakják ki a társalgóként, napköziként és étkezőként használt helyiségbe. A játékokat mindig szívesen fogadják, mint mondja, „ami másnak felesleges és jó állapotú, annak mi nagy hasznát vesszük.” A játékokon kívül a bögrék, evőeszközök is fogyó eszközök az osztályon.

DSC_2160

Az említett napközi teremben egy szerény kis karácsonyfa fokozza az ünnepi hangulatot. „Kaptunk ugyan felajánlást élő karácsonyfára is, de biztonsági okokból sajnos nem állíthattuk fel itt” – meséli a főnővér. „A díszítést a tanító néni a gyerekekkel oldotta meg, mivel tavaly óta a díszek száma megfogyatkozott, az ünnepi fényfüzér pedig továbbra is hiánycikk nálunk” – teszi hozzá, majd megmagyarázza: a Speciális Iskolából külön tanító nénik érkeznek, és minden nap foglalkoznak az óvodás korú és az iskoláskorú gyerekekkel, hogy ne maradjanak le egészséges társaiktól. Az ünnepek idején ugyanakkor az iskolához hasonlóan itt is szünetelnek a foglalkozások.

DSC_2170

Karácsonyra az osztály munkatársai nem készülnek külön műsorral a gyerekeknek, de megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy kellemesebbé, otthonosabbá tegyék a környezetet a kis csemetéknek. Többek között karácsonyi faliújságot készítenek és gazdagon feldíszítik a nővér szobát, ahol a legtöbb „fájdalmas” eljárás zajlik, például a rettegett vérvétel. „Az, hogy hogyan viselik a kórházi tartózkodást az ünnepek alatt a gyerekek, nagyon korfüggő. A tipegők kevésbé tudatosítják az ünnepek jelentőségét, az édesanyjuk mellett pedig a kórházban is biztonságban érzik magukat. A nagyobb gyerekeknek nincs ilyen szerencséjük, szomorúan várják a családtagokat, a látogatókat, de a legtöbb esetben igyekszünk megoldani, hogy az ünnepeket már otthon tölthessék” – meséli a főnővér. A gyerekeknél, akiket viszont nem engedhetnek haza, általában nem is a betegségük, hanem az állapotuk a döntő. A többségüket légúti megbetegedéssel, gyomor és bél bántalmakkal, vesebántalmakkal kezelik, de a hányással-hasmenéssel kezelt kis betegeket is benn kell tartaniuk, amíg nem jön rendbe a belső háztartásuk. Karácsony ide vagy oda. Az már a szülők döntése, hogy megvárják-e az ajándékozással és a közös családi ünnepléssel a kórházban ragadt gyógyuló csöppséget, vagy megpróbálják becsempészni neki a kórterembe a karácsonyt.

Sztankó Annamária

Top