Jövőre már építkeznek Komárom szélén

Jövőre raktárak, cégek telephelyei épülnek az érsekújvári főút mentén húzódó beépítetlen területen. Az építkezések egyelőre csak a 20 hektáros terület Vág felőli oldalán kezdődhetnek, a főút melletti 10 hektáros részt előbb egy új körforgalom segítségével rá kell kötni a közútra. Ez az egész környék közlekedését biztonságosabbá teszi. Üzletek is épülnek a könnyűipari vállalkozások mellett – mindez számos új munkahelyet is teremt majd.

Miután 2018-ban elfogadták a város új területrendezési tervét, az Altagric Reality ingatlaniroda irányításával kezdődött meg a 20 hektáros beépítetlen terület ingatlanfejlesztésének menedzselése. Három évvel ezelőtt a terület nagyjából felét – az érsekújvári főút melletti részét – helyi vállalkozók vásárolták meg, a másik felét pedig az Altagric Reality „apránként” értékesítette különböző vállalkozásoknak.

Raktárak, cégek, telephelyek a Vág mellett

Józsa Lajos, az ingatlaniroda vezetője elmondta, idén novemberben az utolsó telek is gazdára lelt a Vág felőli részen – illetve lefoglalták azt. A város területrendezési terve szerint e részen ipari és könnyűipari tevékenység folyhat – pontosabban térképünkön. Mint megtudtuk, két vállalat is raktárakat épít majd, illetve a Slovak Parcel Servis csomagkézbesítő cégnek is lesz itt telephelye – raktárakkal. Több helyi vállalat is ide költözik majd, így a TwinsTech s.r.o., a Hormi s.r.o., valamint a JP Team vállalat, amely hajók karbantartásával, téli kikötő üzemeltetésével foglalkozik.

Józsa Lajos szerint az említett cégekkel kapcsolatos beruházások, építkezések a jövő év folyamán megkezdődhetnek. Ugyanakkor hozzáfűzte, egyes cégek egyelőre csak lefoglalták a telkeket, így előfordulhat, hogy valamelyik beruházás végül nem valósul meg.

A főút menti részhez új körforgalom kell

Az érsekújvári főút mellett egy széles sávban üzletek, illetve különböző szolgáltatások telepedhetnek meg a területrendezési terv értelmében, a főúttól kicsit beljebb pedig további könnyűipari vállalatok. Ezt a főúthoz közelebb eső, 10 hektáros területet Miroslav Lopata komáromi vállalkozó és társa, Hodúr Tamás vásárolták meg három évvel ezelőtt – a nevükhöz fűződik többek között a Komáromi Korzó megépítése is.

Itt azonban vagy egy feltétel, ami nélkül nem indulhat meg az építkezés: előbb meg kell oldani, hogy a területet rákapcsolják a főútra (ez a Vág felőli részen nem okoz gondot). Miroslav Lopata kérdésünkre elmondta, egy új körforgalom építésével oldanák meg a területük rákötését a főútra, aminek engedélyeztetése folyamatban van – befektetőként természetesen ők állnák ennek költségeit.

Közérdekű közlekedési fejlesztés

Fontos tisztázni, hogy nem az I/63-as és I/64-es főutak kereszteződéséről (izsai letérő) van szó, hanem attól bő 300 méterrel délebbre – a város irányába –, Kisizsa északi csücskénél épülne meg a körforgalom. Ez egyszerre több célt szolgálna, hiszen nemcsak a majdani új bevásárlónegyed és könnyűipari zóna válna megközelíthetővé, hanem az egész környék közlekedése is biztonságosabbá válna – például az autószalonok és a benzinkút esetében is.

Legfőképpen viszont Kisizsa lakosainak jelentene komoly előrelépést, hiszen a főút keresztezése nélkül is bejuthatnának Komáromba – előbb jobbra fordulnának, majd a körforgalomban kényelmesen vissza.

Jelenleg folyamatban van az új körforgalom engedélyeztetése, közlekedési hatásainak vizsgálata. A pozitív elbíráláshoz a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) hozzájárulásán kívül más hatóságok támogató szakvéleményére is szükség van. „Szerencsére az érintett szervek tudatosítják, hogy az új körforgalom megépítése közérdekű fejlesztés, hiszen számos itteni közlekedési problémát is megold” – emelte ki Miroslav Lopata.

2024 végéig épülhet meg a körforgalom

A vállalkozó elmondta, amíg az új körforgalom nem épült meg – vagy legalábbis nincs kitűzve a megépítés pontos időpontja –, korai még arról beszélni, hogy konkrétan milyen üzletek, vállalkozások érkeznek az érsekújvári főút melletti területre. Annyi bizonyos, hogy a város területrendezési tervével összhangban üzletek, szolgáltatások és könnyűipar. „Annyi biztos, hogy az üzletek és a könnyűipari cégek is új munkahelyeket teremtenek majd, köztük kifejezetten minőségi munkahelyeket is.”

Miroslav Lopata leszögezte, amint megkapják az engedélyt, készen állnak a körforgalom megépítésére: „Ideális esetben 2024 végéig a körforgalom megépül, ezt követően pedig kezdődhet az ingatlanok építése is.”

Csaba Ádám

Budapest utakat épít, Pozsony lemaradt
Munkahelyteremtő beruházás Komárom kapujában

Top