Jövő héttől lomtalanítás Komáromban

Október másodikától kezdődik a zöld hulladék gyűjtése és a lomtalanítás Komáromban. Előbb a családi házas utcák, majd a külső városrészek és lakótelepek, végül – november elején – a kertészeti övezetek kerülnek sorra.

A város ingyenesen biztosítja a zöldhulladék, az elektronikus hulladék, továbbá a nagyméretű hulladék (bútor, szőnyeg, fotel, szekrény, szék, fekhely, matrac) elszállítását gyűjtő járművekkel. Nem tartozik a lomtalanítás anyagai közé: szelektív hulladék (papír, üveg, műanyag+fém+ TRI), a veszélyes hulladék, az akkumulátor, olaj, gyógyszer, festék, gumiabroncs, építési-bontási törmelék – ezen szemétfajtákat az önkormányzat nem szállítja el.

A családi házas övezetekben az elszállítandó hulladékot a gyűjtés napján legkésőbb reggel 8.00 óráig kell kihelyezni az ingatlanok elé oly módon, hogy az a gyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen. Nem szabad azonban az úttestre rakni, hogy a hulladék ne akadályozza a közúti forgalmat. A falevelet, a fűnyesedéket, a gyomot 110-120 literes zsákokba kell tenni, a gallyakat, ágakat kötegelve, legfeljebb 1 m hosszúságig és 5 cm átmérőig. A gyűjtőjárat minden utcában csak egyszer halad el. A város arra kéri a polgárokat, működjenek együtt a hulladék gyűjtőjárművekbe való berakodása során. Ugyancsak kérik a lakosokat, hogy ne engedjék széthordani, széttúrni a kikészített hulladékot illetéktelen személyeknek (mindenki felelős a kihelyezett hulladékáért az ingatlana előtt). Az őszi takarítás alatt és után a nem elszállított hulladékot (ami nem tartozik a város lomtalanítási anyagai közé) el kell távolítani a közterületről. A rend betartását a városi rendőrség ellenőrzi majd.

A lakótelepeken élők október 2-tól október 6-ig 8.00 órától 15.00 óráig a városi hivatal 035 28 51 362-es telefonszámán, illetve a zp@komarno.sk email címen jelezhetik igényüket a nagyméretű hulladékuk elszállítására. Ha valaki előzetes jelzés nélkül viszi le a tömbház elé a hulladékot, a város nem szállítja el, és az így lehordott hulladék fekete lerakatnak minősül. Maga a gyűjtés október 16-tól október 20-ig tart a lakótelepeken.

November 3-tól november 5-ig pedig nagyméretű szeméttároló konténereket helyeznek ki kizárólag a zöldhulladék gyűjtésére a kertészeti övezetekben.

A nagytakarítás részletes menetrendje a város weboldalán (komarno.sk) böngészhető, illetve a szeptember 22-én megjelenő, ingyenesen terjesztett Komáromi Lapokban is olvasható lesz.

A harcsási úton üzemelő gyűjtőudvar szintén alkalmas a lomtalanításból származó hulladék díjmentes elhelyezésére egész évben. A gyűjtőudvar nyitvatartási ideje: hét közben 8.00 és 17.00 óra között, szombaton 8.00 és 12.00 óra között.

(d)

Top