Jókai Színház: indul az új évad, stúdiót keresztelnek

Komárom. Felkészült a 2020/2021-es évadra a Komáromi Jókai Színház. „Ha a vírus visszatérne, azt is tudjuk kezelni. Online feldolgozzuk a felvidéki magyar írók, költők műveit, ezzel is segítve a felvidéki pedagógusok munkáját” – vázolta Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató az évadnyitó társulati ülése előtti sajtótájékoztatón.

Az új évad előadásairól Varga Emese művészeti vezető beszélt. A nézők először Szilágyi Eszter Anna Szeretkezz, ne háborúzz! című darabjának ősbemutatóját tekinthetik meg szeptember 18-án 19 órai kezdettel. Négy nappal később a stúdióban is premier lesz: szeptember 22-én láthatja a közönség a Pozsonyi Színművészeti Egyetem magyar hallgatóinak előadásában William Shakespeare Hamlet című drámáját Matusek Attila rendezésében. Októberben a Peer Gynt (rendező: Pataki András, Jászai Mari-díjas), novemberben A mi osztályunk (rendező: Czajlik József), jövő februárban a Vén bakancsos és fia, a huszár (rendező: Eperjes Károly, Kossuth-díjas), májusban pedig a Hat szereplő szerzőt keres (rendező: Michal Vajdička) kerül bemutatásra. Nádas Péter Temetés című darabját Bárdos Judit és Kassai Csongor szereplésével Rastislav Ballek viszi színre. Matusek Attila színészként is bemutatkozik a Pillanat, amely kilóg az időből című, maga rendezte monodrámában. Soóky László Assziszi Szent vádbeszéde című monodrámáját Telihay Péter rendezésében, Culka Ottó előadásában tekinthetik meg a nézők. A stúdióelőadás a Dialóg nonprofit szervezet produkciója.

Garajszki Margit dramaturg ismertette a „Svung-programot”, a színház újonnan indított gyermek- és ifjúsági színházpedagógiai és színházi nevelési programját, amelynek célja a fiatalabb korosztály megszólítása és a közönség-utánpótlás kinevelése. Banai Tóth Pál gazdasági igazgató reménykeltőnek nevezte, hogy nem fogyatkozott a nézők színházlátogatási kedve, és rengetegen újítják meg bérleteiket ezekben a napokban. Egy újdonságot is bejelentett Gál Tamás színházigazgató. A Vasmacska Stúdiószínpadot szeptemberben ünnepélyesen Benkő Géza Stúdióra keresztelik.

B.J.
Fotó: Milan Drozd

Top