Jókai művei kötelező olvasmányok Kínában

Komárom. Idén is összekötötte Jókai Mór születése 199. évfordulójának megünneplését a Magyar Széppróza Napjával és a Jókai-díj átadásával a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a pozsonyi Liszt Intézet. Az ünnepségre február 25-én, a patinás Tiszti pavilon dísztermében került sor.

Keszegh Margitnak, az egyesület elnökének üdvözlő szavai után Hansági Ágnes Jókai-kutató, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője tartotta meg Komáromtól Berlinen át Kínáig: Jókai a világirodalomban című lebilincselő előadását. Rámutatott: az író páratlan sikeréhez hozzájárult az a környezet, ahol felnőtt. Műveit számos nyelvre lefordították a világban, rendkívül nagy hatással volt az észt, a finn és a lengyel írókra, a német könyvpiac pedig versengett, hogy melyik kiadó fordítja le hamarabb megjelenő műveit. Megtudhattuk azt is, hogy Jókai regényei a mai napig kötelező olvasmánynak számítanak Kínában. Az előadó hangsúlyozta: a maga korában is nagyra becsült írót többször is megkeresték, hogy ne az anyanyelvén, hanem világnyelven, azaz németül és franciául írja műveit. Ezt az ajánlatot visszautasította, hiszen ragaszkodott a magyar nyelvhez, szerette azt és kutatta annak titkait.

Az előadás után Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt alapítványuk tevékenységéről. A beérkezett pályaműveket, melyek a Himnusz 200. évfordulója tiszteletére nemzeti dalaink, a Himnusz és a Szózat párhuzamos történetét dolgozták fel, Végh József, az Egyetemes Kultúra Lovagja értékelte.

Az idei Jókai-díj nyertese Veres Tamás író, költő lett Ceglédről, aki átvehette Jókai Mór kezének gipszből készített másolatát. A tatabányai Borka Zsuzsanna színvonalas pályaművét arany díszoklevéllel jutalmazták.

A díjátadó után Keszegh Margit kihirdette a 2025-ös Jókai-díj témáját: A magyar reformkor eszméi és héroszai Jókai műveiben címmel. A legfeljebb 25 oldal terjedelmű munkákat október 31-ig várják.

A Komáromi Művészeti Alapiskola tanárainak nagyszerű játéka emelte az esemény színvonalát.

szénássy

Top