Jobban élünk, mint 30 éve, de nem érezzükMost élünk jobban, vagy az 1989-es forradalom idején? – a rendszerváltás 30. évfordulója apropóján az elmúlt hetekben több közvélemény-kutatás is készült, ahol ezt a kérdést tették fel. Az eredmények vegyes képet mutatnak. Egyes felmérések szerint az emberek 57 százaléka szerint jobban élünk, mint 30 éve, de olyan kutatás is napvilágot látott, mely szerint a megkérdezettek 82 százaléka nem érzékeli, hogy javult volna az életszínvonala. A számokkal alátámasztott valóság az, hogy – gazdasági téren – általánosságban nézve igenis jobban élünk.

skoda-120-l-small-family-car

A Postabank elemzése szerint 2007-ben „fordult a kocka“, ekkortól kezdve haladta meg az átlagos reálbér a ’89-es szintet. Számszerűsítve 30 éve 3142 korona volt az átlagbér Csehszlovákiában, tavaly pedig 1013 euró. A ’89-es fizetés jelenleg 104 eurónak felelne meg, ám ehhez természetesen hozzá kell számolni az elmúlt 3 évtizedben mért inflációt, azaz drágulást. Míg nominálisan nagyjából 9-szeresére nőttek a bérek, a drágulás mértéke 7-8-szoros volt az elmúlt időszakban.

Ma egy átlagfizetésért dolgozó polgár nagyjából 30 százalékkal keres többet, ami azt jelenti, hogy ennyivel több árut és szolgáltatást engedhet meg magának, mint a bársonyos forradalom előtt. Vagyis átlagosan jobban élünk.

„Bizonyos értelemben az akkori és mostani reálbérek összehasonlítása sem ad teljesen tiszta képet. Jelenleg ugyanis sok polgár messze nem keres annyit, mint az átlagbér, így akadnak olyanok is, akik végeredményben mostani bérükből kevesebbet tudnak vásárolni, mint 30 éve” – szögezte le a bank elemzője, Jana Glasová.

Ha csak az élelmiszerárakat nézzük, elmondható, nagy többségük most olcsóbb, vagyis az embereknek rövidebb ideig kell doglozniuk, hogy megvásárolhassák. A legnagyobb mértékben a hús és füstölt áru lett olcsóbb, miközben akad azért olyan élelmiszer is, ami ma drágább, mint 30 éve, például a burgonya, a tej és a csokoládé. Egy tábla csokiért 4 percet kellett dolgozni ’89-ben, jelenleg 10 percet.

tej_retro

Ma viszont jóval olcsóbbak az autók és az elektronikai cikkek is. Egy színes televízióért 30 éve 7-szer olyan hosszú ideig kellett dolgozni, egy autóért pedig nagyjából 2,5-szer annyit. Első hallásra meglepőnek tűnhet, de az üzemanyag is olcsóbb lett, átszámolva feleannyiba kerül – hangsúlyozottan az 1013 eurós átlagbért alapul véve.

Az ingatlanpiac külön fejezet. Az előző rendszerben ugyanis akár ingyen kiutaltak lakásokat, illetve 20-40 ezer koronába kerültek, ma viszont sok tízezer eurót kell fizetni egy lakásért – a legjelentősebb drágulás pont ezen a téren tapasztalható.

Van egy dolog, ami vitathatatlanul a jó irányba változott, mégpedig az áruk és szolgáltatások hozzáférhetősége és minősége.

(cs)

30 éve tört ki a bársonyos forradalom

Top