Jelölteket állított a Híd és az MKP

Régiónk két vezető pártja, az MKP és a Híd is eldöntötte, kiket indít a március 5-én sorra kerülő parlamenti választásokon. Eldőlt, hogy – bár a párt felajánlotta számára ezt a lehetőséget – Stubendek László komáromi polgármester nem lesz rajta az MKP listáján. Petheő Attilát pedig az MKP nem vette fel a jelöltjei közé, mire a Híd ajánlott neki helyet, ezzel a lehetőséggel viszont a megyei képviselő nem kívánt élni. A Híd listája a papírforma szerint alakult.

jjj.png

Előbb a Magyar Közösség Pártja (MKP) döntött arról, mely jelölteket indítja a jövő márciusi parlamenti választásokon. A dobogós listás helyeken nincs különösebb meglepetés, Berényi József pártelnök a listavezető, a második helyen Bárdos Gyula Csemadok-elnök, volt államfőjelölt, a harmadikon pedig Farkas Iván gazdasági alelnök, Nyitra megyei képviselő szerepel. Az első komáromi járásbeli jelölt a befutó 5. helyen található Samu István gútai városi képviselő, rajta kívül a civilként – Fiatal Függetlenek – induló, dunamocsi születésű Orosz Örsnek van előkelő helye, a 9. sorszámmal. Természetesen elegendő számú preferenciaszavazat – karika – esetén mások is helyet szerezhetnek a parlamentben, a Komáromi járás jelöltjei közül erre a 21. Gyarmati Tihamér járási elnöknek, a 22. Basternák Ildikó ógyallai polgármesternek, továbbá a 23. Szabó Olga pati polgármesternek nyílik a legnagyobb esélye. A listán további járásbeli jelöltek is szerepelnek, mások mellett a függetlenként induló bátorkeszi Bóna Zoltán (29.), Domin István izsai polgármester (36.), Knirs Imre komáromi alpolgármester (46.), de a középmezőnyben találjuk Horváth Árpád gútai polgármestert, Szalay Rozália kolozsnémai polgármestert, vagy éppen Csonka Lajost, a komáromi alapszervezet vezetőjét.

MKP: Stubendek és Petheő nélkül

Vitás kérdés volt, hogy Petheő Attila megyei képviselő, a Csemadok járási elnöke is felkerüljön-e a listára, ám ezt többen elutasították arra hivatkozva, hogy az önkormányzati választásokon részese volt az MKP és a Híd közötti komáromi koalíciónak. Miután kiderült, nem kerül az MKP jelöltjei közé, a Híd felajánlotta, hogy az ő listájukon induljon, ám Petheő Attila nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Az MKP 150-es listáján két helyet egyelőre nem töltöttek be. A komáromi alapszervezet kérése nyomán az országos tanács megszavazta a lista 11. helyét Stubendek László komáromi polgármesternek, amennyiben elfogadja azt. Ő azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. „Az ajánlat megtisztelő, ugyanakkor a város érdekében nem szándékozom azt elfogadni, s e döntésemet korábban már többször is jeleztem a pártvezetés felé. Egy éve Komárom polgárai azért választottak meg független jelöltként a polgármesteri tisztségbe, hogy figyelmem legnagyobb részét Komárom építésének és a közösség megerősítésének szenteljem. Ez hatalmas feladat, a megyei képviselőséggel karöltve egész embert kíván. Azt mindenképpen el akarom kerülni, hogy megválasztásom esetén csupán a fizetésem felvételéért járjak Pozsonyba, visszaélve választóim bizalmával“ – válaszolta kérdésünkre Stubendek László.

Gyarmati: erős a Komáromi járás

Gyarmati Tihamér, az MKP járási elnöke hangsúlyozta, a Komáromi járásnak a listán belül erős felhozatala van, létszámában és a listán elfoglalt helyeivel is: „Vannak köztük ambiciózus új jelöltek, valamint olyan személyek, akik megyei vagy önkormányzati képviselőként, polgármesterként, társadalmi szervezetek vezetőiként már igazolták, hogy közösségünkért dolgoznak. Választóink összefogása esetén, ha járásunk jelöltjeit karikázzák, akkor régiónk több képviselője bejuthat a törvényhozásba.” Elmondta, bízik abban, hogy az MKP ott lesz a parlamentben, ennek érdekében személyes kapcsolattartással igyekeznek mozgósítani választóikat. „Jobb helyzetből indulunk, mint 4 évvel ezelőtt – sikeres megyei és önkormányzati választások vannak mögöttünk.” Az MKP december elsején kezdi meg a hivatalos kampányt, erre a célra 650 ezer eurós hitelt vesz fel. Anyagilag szerény, viszont hatékony kampányra készülnek, ahol a hangsúly a választókkal való kapcsolattartáson van.


Berényi József MKP-elnök berenyi

„Az MKP soha olyan mértékben nem nyitotta meg listáját nem párttagok irányába mint most. Listánkat alárendeltük a közösségi érdeknek. Aki tenni akar a szlovákiai magyarságért, Dél-Szlovákiáért, rajta lehet a listánkon, sőt, megtisztelve érezzük magunkat, hogy köztünk vannak. Három mozgalom is képviselteti magát. A Gömbaszögről is ismert, és a kétnyelvűségi mozgalomhoz köthető fiatal aktivisták, közülük Orosz Örs van a legelőkelőbb helyen. A másik a Mi Magunk mozgalom, amely Somogyi Szilárd nevéhez köthető. A harmadik a Fontos vagy! mozgalom, amelyből Halász Béla az egyezségünk alapján a 150. helyen indul.“


Nincs meglepetés a Híd listáján

Múlt szombaton a Híd Országos Tanácsa is jóváhagyta a 2016-os parlamenti választások jelöltlistáját. A várakozásoknak megfelelően Bugár Béla pártelnök a listavezető, őt Lucia Žitňanská alelnök, korábbi igazságügyi miniszter követi, a harmadik pozíció pedig Sólymos László alelnöknek jutott. A komáromi járásbeli jelöltek közül a legelőkelőbb helyet Bastrnák Tibor parlamenti képviselő, volt komáromi polgármester kapta, a 6-os sorszámmal szerepel. A komáromi Vörös Péter is nagy eséllyel pályázik a parlamentbe kerülésre, hiszen a 13. hely is befutó lehet. A lista további részében az MKP-hoz képest kevesebb a járásbeli jelölt, de a 42. helyen találjuk Csóka Lajos nagykeszi polgármestert, a 46. pozícióban pedig a komáromi Héder Ágnest. Magyarics Gusztáv nemesócsai polgármester a 48. helyet kapta, 50. pedig Héger Rudolf.

Bastrnák: szakmaiság és friss vér

Bastrnák Tibor megyei elnök hangsúlyozta, a Híd listája ötvözi a szakmaiságot és az új gondolatokat. „Teljesen reális az esélye annak, hogy a Komáromi járásból két jelölt bekerüljön a parlamentbe. Sőt, akár több is mandátumot szerezhet karikázással. Hozzá kell tenni, ez csak akkor válik valósággá, ha a választók élnek a karikázás lehetőségével, hiszen egyetlen jelöltnek sincs biztos helye“ – értékelt a 6. helyen induló politikus. Megjegyezte, Bugár Béla már többször is megfogalmazta, hogy kétszámjegyű – legalább 10 százalékos választási eredmény elérése a Híd célja, hiszen csak egy erős párt képes kormányerővé válni, és csak kormánytagként lehet valódi eredményeket felmutatni. Bastrnák hozzátette, ő már a 8 százalékos eredménnyel is elégedett lenne.

„A kampány során magunkkal akarunk foglalkozni, nem szeretnénk részt venni piszkos kampányban, bár a migránsokkal kapcsolatban már most lejárató kampány indult a Híddal szemben. Mi a választóinkkal szeretnénk törődni, velük kommunikálni“ – mondta el Bastrnák. Sólymos László hangsúlyozta, a Híd kampánya teljesen átlátható lesz, az egyéni jelöltek kampányát egy transzparens számlán fogják fizetni, és mindenki számára látható lesz, hogy az egyes jelöltek mennyi pénzt költöttek és mire.


Bugár Béla Híd-elnök bugar

„Közös érdekünk volt, hogy a listán a tapasztalt személyiségeken kívül olyan erős és új emberek is megjelenjenek, akik sokat tudnak kínálni Szlovákia számára. A 14. és 20. hely között megjelent új személyekkel is azt szeretnénk bizonyítani, hogy pártunk nyitott olyan jelöltek felé is, akik új gondolatokkal járulnak hozzá a párt működéséhez. Mivel a jelenlegi kormány négy év alatt nem volt képes megoldani Szlovákia kulcsfontosságú kérdéseit, egy jobboldali alternatíva létrehozására van szükség, melyet a Híd, a KDH és a Sieť párt alkothatnak, és célunk, hogy e pártok napról napra erősebbek legyenek. Fontos, hogy ez az alternatíva stabil legyen, és elengedhetetlen a pártok célkitűzéseinek közelsége.”


csá

 

(Cikkünk a Delta november 23-i számában jelent meg)

Top