Ismét felbukkant a madárinfluenza

Régió. Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a magyarországi Ács település melletti pulykafarmon. Mivel a Duna túloldalán lévő gazdaság a határ közelében található, Őrsújfalun és Csallóközaranyos kataszterének déli részén is óvintézkedéseket rendelt el a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet.

A madárinfluenza vírusát – a H5N8 vírustörzset – január 6-án mutatták ki az egyik Ács melletti nagykapacitású pulykafarmon, miután az állatoknál nagymértékű takarmány- és vízfogyasztás-csökkenést tapasztaltak, az elhullások pedig megemelkedtek. A magyar állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében az érintett állományokat likvidálta – mint-egy 90 ezer pulykát öltek le. A fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet hoztak létre, míg 10 kilométeres zónában megfigyelési zónát jelöltek ki.

Az említett megfigyelési zóna egy része átnyúlik a határon a Komáromi járás déli részébe, ezért az itteni Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet is óvintézkedéseket rendelt el Komárom Őrsújfalu városrészére és Csallóközaranyos kataszterének déli részére (a 63-as főúttól délre) vonatkozóan. Eszerint az érintett terület baromfitartóinak, illetve egyéb szárnyasok tenyésztőinek január 15-ig írásban kellett tájékoztatniuk az illetékes önkormányzatot (Komárom, Csallóközaranyos) az általuk nevelt szárnyasok fajtájáról, számáról, pontos helyéről.

A háztájiban nevelt szárnyasokat egyúttal el kell zárni, hogy ne fertőződhessenek meg a szabadon élő madaraktól. A baromfi- és madártenyésztőknek fokozniuk kell a biológiai biztonságot: fertőtleníteniük kell a tenyésztőhelyek ki- és bejáratait, meg kell akadályozniuk, hogy a háztáji szárnyasok szabadon élő társaikkal érintkezhessenek, itatásra csak olyan vizet használhatnak, amihez a szabadon élő madarak nem férnek hozzá, továbbá kötelesek azonnal jelezni az állategészségügynek, ha a madárinfluenza legcsekélyebb jelét észlelik állataikon (pl. kevesebbet esznek-isznak, vagy tojnak a szokásosnál).

Az érintett Duna-menti térségből tilos elszállítani a szárnyasokat, tojásokat, továbbá tilos a madarak vadászata is. Az őrsújfalusi, csallóközaranyosi és nagykeszi vadásztársaságokat egyúttal fokozott figyelemre szólította fel a hatóság a szabadon élő, elsősorban vízi madarakkal kapcsolatban: amennyiben elhullott egyedeket találnak, azt haladéktalanul jelenteniük kell a regionális állategészségügyi felügyeletnek. További részletek a madárinfluenzával kapcsolatban Komárom hivatalos weboldalán olvashatók.

A most is fertőző H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Tavaly januárban egyébként ugyancsak a magyarországi Ácson bukkant fel a vírus, akkor is a mostanihoz hasonló intézkedéseket vezettek be a Komáromi járás déli részén, és ezek hatékonynak bizonyultak: a madárinfluenza nem pusztított a Duna északi oldalán.

(cs)

Top