Írni, olvasni tanítanák a romákat

Múlt csütörtökön Komáromba látogatott Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, aki egy zárt ajtók mögötti tárgyalás után átadta a Harcsás városrészben megépült közösségi központot. Az építmény négy konténerből áll – roma felnőttek és gyerekek képzésére és integrálására fogják használni.

IMG_2583
A közösségi központ részben állami támogatásból valósult meg. A belügyminisztérium roma kormánybiztosi alapja 11 800 euróval járult hozzá, míg Komárom városa 35 632,50 eurót költött a beruházásra. Továbbá az önkormányzat idei költségvetésében 5 ezer eurót különített el a roma központ berendezésének megvásárlására. A tervek szerint jövőre a város 31 300 eurót költene a létesítmény körüli kiadásokra, elsősorban két szociális munkás bérére.

A központ célja a gyerekek felkészítése az iskolai beilleszkedésre, szintúgy a felnőttek integrálásának elősegítése. Már több Harcsáson élő roma felnőtt jelezte, hogy szívesen vennének részt írás-olvasás oktatáson.

A város a jövőben szeretné kihasználni a pályázati lehetőségeket is a központ fenntartására. Civil szervezeteket is bevonnának partnerként, ami nemcsak a hatékonyabb munkát, hanem az eredményes pályázati merítést is segítené.

(szt)

Hova járjanak a roma gyerekek?

Top