Interjú a komáromi kajak-kenu klub új elnökével

Előző számunkban beszámoltunk róla, hogy a komáromi kajak-kenu klubban Broczky László visszavonulását követően Demin Viktor személyében egy 27 éves, egykori junior Európa-, valamint világbajnok kajakozót választották új elnöknek. Az ifjú vezetőt a kialakult helyzetről, valamint a jövőről kérdeztük.

• Milyen érzés a klub valaha legfiatalabban megválasztott elnökének lenni?

– Huszonhét évesen ez egy nagy ajándék, egyben még nagyobb felelősség. Ha jól tudom, a második legfiatalabb éppen Soós Tibor volt, aki negyven évesen került a klub élére. A fiatalságnak több előnye is lehet, például rengeteg energiát érzek magamban, ezt pedig az egyesületben való munkába szeretném fektetni.

• Nemrég még aktív sportoló voltál…

– Így van, három évvel ezelőtt fejeztem be, éppen ezért ismerem a jelenkor követelményeit, a legújabb edzési metódusokat. Bízom abban, hogy ezeket a tapasztalatokat majd vezetőként is kamatoztatni tudom.

• Milyen indíttatásból indultál az elnöki tisztségért?

– Már aktív sportolóként is voltak ilyen gondolataim, azt terveztem, hogy egyszer hasznosítanám majd a megszerzett tapasztalataimat, illetve átadnám másoknak. Szerettem volna, ha az általam átélt pozitív dolgokból mások is részesülnének, a negatív dolgokon pedig javítani tudnék, hogy következő generációnak ezen már ne kelljen átesnie.

• Mikor élesedett ez a történet?

– Nagyjából 2-3 hónapja merült fel, hogy az eddigi elnök, Broczky László be szeretné fejezni a tevékenységét. Az elnökség ekkor keresett meg engem, én pedig úgy gondoltam, ez egy olyan vonat, ami nem jön vissza, ezért fel is szálltam rá.

• Ezzel azonban az utolsó reménysugár is kialudt azzal kapcsolatban, hogy valaha még versenyezni látunk téged. Nincs benned hiányérzet?

– 2017-ben egészségügyi okokból kénytelen voltam meghozni egy döntést. Nem tudtam többé olyan szinten teljesíteni, amit saját magamtól elvártam. A saját egészségem érdekében felelősségteljesen kellett viselkednem, így az aktív élsportot nem folytattam tovább. Az éremnek azonban mindig két oldala van, és ki kell mondani, biztosan én is követtem el olyan hibákat, melyek hozzájárultak a végleges döntésemhez.

• A család hogy fogadta az új fejleményeket?

– A szüleim és a rokonok is örültek. A nagymamám ugyan leteremtett, mert az újságból értesült erről az egészről, de én mindig is a diszkréció híve voltam, és amíg valami nem biztos, nem nagyon beszélek róla. A medve bőrére sem szerettem volna előre inni.

• Mennyire fogja az új munka felforgatni az életed?

– Az egész gyermekkoromat a csónakházban töltöttem, és a mai napig is gyakran kijártam oda. Éppen ezért nem gondolom, hogy nagyban megváltozik majd az életem. A pozíció nyilván más, de eddig is itt voltam, és ezután is itt leszek. Az egyetlen komolyabb változás az lesz, hogy mostantól kezdve az egyesület érdekeit magasabb szinten is képviselnem kell, ami sok utazással jár majd, de megbirkózom majd ezzel is.

• Milyen állapotban veszed át a csónakházat az elődödtől?

– Egy nagyon biztos anyagi háttérrel rendelkező klubot fogok vezetni, ez pedig az előző vezetés munkáját dicséri. Persze ehhez kellet Komárom város, valamint a szponzorok, a szülők és a szlovák olimpiai bizottság támogatása is. Ehhez csak hozzátenni lehet, ezért a jövőben minden pályázati lehetőséget meg szeretnék majd ragadni, és a szolgáltatásaink skáláját is bővíteni szeretném.

• Mondanál konkrét példát?

– Az első ilyen projektünk neve „Sporttal az egészségért”. Múlt pénteken lett volna egy közös sajtótájékoztatónk a komáromi kórházat működtető Agel céggel, ott akartuk bejelenteni annak a hosszú távú együttműködésnek a kezdetét, melynek lényege, hogy az összes komáromi sportegyesület tagja komplex egészségügyi kivizsgálásban részesülhet. Ez nagyszerű hír a szülőknek és a gyerekeknek is egyaránt, hiszen akár évente többször is megbizonyosodhatnak majd, hogy az ifjú sportolók jó egészségnek örvendenek. Ráadásul időben fel lehet fedezni egy esetleges bajt is, ami nagyon fontos.

• Mit fogsz máshogy csinálni, mint az elődöd?

– Több emberhez szeretnék eljutni, valamint még nagyobb figyelmet szeretnék fordítani a gyereknevelésre. Az élsport mellett a rekreációra is nagyobb hangsúlyt fektetünk majd. Szeretnénk a gyerekekkel a sportot minél jobban megkedveltetni. Ezenkívül egy másik programot is indítunk „Sporttal a megfelelő végzettségért” elnevezéssel. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy az embernek általában áldozatot, komoly döntést kell hoznia. Választania kell az élsport, vagy a tanulmányok, esetleg egy szakma elsajátítása közt. Mi nem szeretnénk, hogy a gyermekeink ilyen döntés elé kerüljenek, ezért meg akarjuk találni a módját annak, hogy az ifjú sportolóink az edzések mellett a tanulmányaikban is jól teljesítsenek. Fontosnak tartjuk még az erőteljesebb kommunikációt, mé-diajelenlétet, ezért minden rendelkezésre álló online és offline eszközt még jobban ki fogunk használni. Észrevehetőbbek, aktívabbak szeretnénk lenni, és ingyenes oktató videókkal is előrukkolunk majd a Facebookon.

• Az edzéseken is aktív szeretnél lenni?

– Egyelőre nem, de ha lesz rá igény, és valaki kíváncsi a véleményemre, tanácsaimra, akkor szívesen állok majd rendelkezésre.

• Mi a végső célod elnökként?

– Az a célom, hogy a jelenleg nálunk sportoló gyermekek egyszer majd saját gyerekeiket is elhoznák hozzák, hogy elmondhassák: jó helyen voltak, megfelelően törődtek velük, és jó nevelést kaptak. Ha ennek tetejében valaki Európa-, vagy világbajnok lesz, esetleg az olimpiára is kijut, az lenne a hab a tortán.

• Infrastrukturális fejlesztés várható?

– Idén egy Interreges pályázatnak és a szlovák olimpiai bizottságnak köszönhetően megvalósult a Manta felújítása, ezenkívül tavaly az iskolaügyi minisztérium támogatásának köszönhetően a csónakház szállodai része is megújult. Ezekért nagyon hálásak vagyunk, és a jövőben is minden ilyen jellegű támogatással élni szeretnénk. Az edzőink remek munkájának köszönhetően kezdjük kinőni a rendelkezésünkre álló infrastruktúrát, rengeteg a gyerek, és még többen jelezték, hogy jönnének hozzánk. Ehhez bővíteni kell a teret, ezen fogunk munkálkodni. Például tető alá szeretnénk hozni egy kisebb tornatermet is, de a teniszpályát is fel akarjuk újítani. Jelenleg pályázati szinten főleg a zöldenergia felhasználását preferálják, ezért e téren is újítanánk, például napelemekkel, valamint napkollektorokkal. Nemcsak kisebb ökológiai lábnyomot hagynánk, hanem lényegesen csökkenteni tudnánk a rezsit is. Úgy gondolom, a jövő erről szól.

• Szám szerint hány gyerek tartozik most a klubhoz?

– A szövetségen is bejelentett versenyzők száma 80, de ha megnézzük, mennyi felnőtt, vagy gyerek jár le hozzánk sportolni, ez a szám lényegesen több. Naponta százan is megfordulnak nálunk.

• Komáromi szemszögből mit vársz a jövő évi olimpiától?

– A felkészülés csakis Likér Péterre tartozik, mi pedig igyekszünk ehhez jó körülményeket biztosítani. Nagyon nagy öröm lenne számunkra, ha két komáromi is ülne a hajóban, mert ez azt jelentené, hogy Botek Ádám mellett végül Vlček Erik is eljutna Tokióba. Az edző és a sportolók is mindent megtesznek azért, hogy az olimpiáról éremmel térjenek haza.

Kovács Dávid

Top