Ingyenes adósság-tanácsadás Komáromban

Szeptemberben Komáromban is megnyílt az Adósság-tanácsadó Központ (Bezplatné dlhové poradenstvo), mely szlovák és magyar nyelven ingyenes tanácsokat ad az adósságcsapdába került embereknek. Országszerte további 45 központot nyitottak meg uniós támogatással, a Szociális, Munka- és Családügyi Minisztérium, illetve a járási szociális hivatalok égisze alatt.

Múlt héten Ladislav Šutý, a projekt országos vezetője és a komáromi központ munkatársai vázolták a sajtónak a tanácsadó központ működését. Hangsúlyozták, magánszemélyként bárki felkeresheti őket, akár az utcáról belépve, hogy ingyenes információkat, tanácsokat és segítséget kérjen, amennyiben nehéz anyagi helyzetbe, avagy adósságcsapdába került, és nem látja a kiutat. Személyi csődeljárás (magáncsőd) megindítása előtt, végrehajtói fenyegetés esetén, vagy ha valaki képtelen fizetni hitele törlesztőrészleteit, illetve a nehéz pénzügyi helyzete miatt lelki válságba került.

Az iroda munkatársai világosan elmagyarázzák ügyfeleiknek jogi-pénzügyi helyzetüket, elemzik tartozásaikat, vázolják a szóba jöhető jogi és pénzügyi lehetőségeiket. Adott esetben felveszik a kapcsolatot a végrehajtóval, a hitelezővel, vagy éppen adósságrendezési megállapodást javasolnak olyan részletfizetéssel, amely az adós számára is tartható.

Jana Malovičová, a komáromi iroda vezetője, egyben jogásza arra biztatja az adósságcsapdába került embereket, ne várjanak az utolsó pillanatig, amikor már teljesen kilátástalanná válik a helyzetük. Sokkal több lehetőség kínálkozik akkor, amikor még „csak“ az adósságok halmozódtak fel, mint olyan esetben, amikor már árverésre bocsátják az adós otthonát a tartozásai miatt.

Elmondta, a komáromi központot egy hónap alatt 22-en keresték fel. Szlovák és magyar nyelven is nyújtanak tanácsadást, de akár németül és angolul is. Előzetesen a bdp.kn@upsvr.gov.sk e-mail címen és a 0907 776 265-ös telefonszámon is lehet érdeklődni.

A központ a belvárosban, az Allianz épületében működik (volt Centrál, bejárat a Megye utca felől). Ugyanitt található egyébként az igazságügyi minisztérium alá tartozó Jogsegélyközpont irodája is, mely elsősorban jogi tanácsadást nyújt díjmentesen, de ugyanígy a személyi csőd intézésében is segítséget nyújt.

(cs)

Top