Indul az új gyár építése

Jó egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a dél-koreai SK Innovation társaság a dél-komáromi ipari parkban építi fel új, akkumulátorokat gyártó üzemét, mellyel ezer új munkahelyet teremt. Az építés napokon belül indul. Most jelentették be azt is, hogy a 2018-as év magyarországi ipari parkja a dél-komáromi lett.

skinnov-e1512980674881

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy márciusban indul az SK Innovation 239 milliárd forint (kb. 756 millió euró) összértékű dél-komáromi beruházása. Az ázsiai vállalat 430 ezer négyzetméternyi területet vásárolt az ipari parkban a 112 ezer négyzetméteres gyár felépítéséhez.

A dél-komáromi gyárban elektromos járművek akkumulátorait gyártják majd, a magyar miniszter szerint a legkorszerűbb gyártási technológiákat telepítik Magyarországra, és magas hozzáadott értéket állítanak majd elő – ezért a magyar kormány jelentős vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a dél-koreai beruházáshoz. Ennek mértékéről még tárgyalnak a felek.

Az új üzemben 2021-2022 fordulóján kezdődhet meg a termelés, Szijjártó Péter közlése szerint ezer új munkahely létesül. Korábbi lap­értesülések szerint az SK Innovation a dél-komáromi gyárból látja majd el elektromos autókba való akkumulátorokkal európai partnereit, többek között a Mercedest. Évente 250 ezer akkumulátort gyárthatnak itt, a feltételezések szerint olyanokat, amelyek egyetlen töltéssel 500 kilométeres hatótávolságot tesznek majd lehetővé.

komaromi-ipari-park

Szijjártó Péter szerint a dél-komáromi akkumulátorgyár munkaerőigényét a térség ki tudja elégíteni, hiszen a város és a környező települések szakképzése fejlett, a helyi felsőoktatás pedig követi a munkaerőpiac elvárásait. Bár erről a miniszter nem ejtett szót, nyilvánvalóan szlovákiai munkavállalók is szép számmal dolgoznak majd az új üzemben.

Friss hír, hogy 2018-ban a dél-komáromi ipari zóna nyerte el az év ipari parkja címet, melyet a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) adományozott. Az ipari parkot 2015-ben bővítették 120 hektárra, azóta választotta beruházása helyszínéül a lengyel Alumetal, a svájci Autoneum, a kínai BYD, valamint a dél-koreai SK Innovation is.

(cs)

Top