Így válasszunk szombaton!

Szombaton, szeptember 30-án előrehozott parlamenti választások lesznek Szlovákiában. Egy pártlistára voksolhatunk, melyen összesen négy jelöltet támogathatunk elsőbbségi szavazattal.

Szombat reggel 7 órakor nyitnak és este 22 órakor zárnak a szavazóhelyiségek szerte az országban. Minden olyan szlovák állampolgár részt vehet a parlamenti választásokon, aki legkésőbb a szavazás napján betöltötte 18. életévét. Voksát az állandó lakhelye szerinti választókörzetben adhatja le, illetve bármelyik település bármelyik választókörzetében, amennyiben előzetesen kérte választói igazolvány kiadását annak a településnek az önkormányzatától, ahol állandó lakhelye van.

A szavazóhelyiségbe lépve előbb személyi igazolványunkkal – lakhelyünkön kívül emellett választói igazolvánnyal is – azonosítjuk magunkat, ezt követően megkapjuk a szavazólapokat és a lepecsételt üres borítékot. Ezek átvételét aláírásunkkal igazoljuk.

A szavazófülke magányában a pártlisták – szavazólapok – közül kiválasztjuk azét a pártét, amelyikre szavazni szeretnénk. Ezután két lehetőségünk van. A kiválasztott szavazólapot minden további nélkül a borítékba tehetjük és bedobhatjuk a szavazóurnába, ezzel a pártra leadott szavazatunk érvényes. Megtehetjük azonban azt is, hogy a listáról legfeljebb 4 konkrét jelöltet támogatunk, mégpedig úgy, hogy a neve előtti sorszámot bekarikázzuk, s csak ezután helyezzük a szavazólapot a borítékba. Ha véletlenül 4-nél több jelöltet karikázunk, ezeket az elsőbbségi szavazatokat nem veszik figyelembe, de a pártlistára adott voksunk érvényes marad.

A karikázás, azaz a preferenciaszavazatok azért fontosak, mert ezek segítségével megváltoztatható a jelöltek pártok által felállított sorrendje. Ha egy jelölt elegendő karikát kap, megelőzi a listán előtte állókat, bekerülhet a pozsonyi törvényhozásba. Ezért a karikák egyformán fontosak a lista elején és a hátrább állók számára is. Természetesen csak a szavazatok legalább 5 százalékát megszerző pártok jelöltjei kerülhetnek a parlamentbe – a koalíciós listák esetében 7 százalék a bejutási küszöb.

Érvényes a pártlistára leadott szavazat akkor is, ha a választott szavazólap sérült, bepiszkolódott, betépődött, vagy valaki megjegyzésekkel látta el, áthúzott valamit. Ha viszont valaki egynél több szavazólapot helyezett a borítékba, a voks érvénytelen. A fel nem használt szavazólapokat egy lepecsételt dobozba kell helyezni. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el, és 33 eurós bírságra számíthat.

Ha valaki súlyos, elsősorban egészségügyi okok miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, az önkormányzattól mozgóurnát kérhet – az adott szavazókörzet területén.

Egy kis visszatekintő

A 2016-os parlamenti választásokon csaknem 59,8 százalékos volt az országos részvételi arány, ezzel szemben a Komáromi járásban 49 százalék. Négy évvel később, 2020 februárjában országszerte a választók közel 65,8 százaléka járult az urnákhoz, járásunkban viszont csupán 52,7 százaléka. Vagyis régiónkban mindkét legutóbbi parlamenti választáson több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt a szavazókedv az átlagnál, ennyivel kisebb mértékben szóltak bele az itt élők az ország sorsának alakulásába.

2020 februárjában az MKP-ra épülő, az Összefogással és Magyar Fórummal kiegészült Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) nevű választási párt a szavazatok 3,9 százalékát szerezte meg, a Most-Híd viszont csak 2 százalékot. Ha csak a Komáromi járást nézzük, az MKÖ a voksok 41 százalékát söpörte be, az Egyszerű Emberek 17,6 százalékot, a Most-Híd 12,6 százalékot, a Smer-SD 6,2 százalékot, a Progresszív Szlovákia (PS) 4,5 százalékot ért el. Ebből is látszik, már négy éve is jelentős számú magyar választó szavazott szlovák pártra, a legtöbben Igor Matovič pártját támogatták.

(cs)

Legalább a nihilt győzzük le! – kommentár
Járásunkból 39-en akarnak képviselők lenni

Top