Huszárokkal és tankkal is találkozhatunk a várban

Huszárokkal és szovjet tankkal is találkozhatunk a várban – igaz, nem a valóságban, hanem egy virtuális sétán. A legkorszerűbb virtuális eszközön hozzáférhető látványos program alapvetően a turisták számára készült, de segítségével hamarosan a komáromiak is virtuális időutazást tehetnek a központi várban. Mindez a Pons Danubii EGTC sikeres pályázata nyomán valósul meg, mely a régió turizmusának népszerűsítéséről szól.

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a térségünk szlovákiai és magyarországi városait összefogó Pons Danubii csoportosulás – 13 európai partnerével közösen – egy csaknem 2,3 millió eurós projektre nyert uniós támogatást. A Pons Danubii vezető partnerként 455 ezer eurós támogatásban részesült, amihez 80 ezer eurós önrész társul.

tank1

Az Insights elnevezésű projekt olyan turizmus stratégiák kidolgozásáról szól, melyek a régiókat a turisták számára vonzóbbá teszik, amellett, hogy megóvják a természeti és kulturális erőforrásokat. Régiónkban a határ két oldalán található Dunamente térségre – magába foglalja Komárom-Esztergom megyét, valamint a Komáromi és Érsekújvári járásokat – dolgoznak ki közös turizmusmarketinget, szlogent, kiadványokat, közös üzeneteket, az attrakciókat együttesen kínálva. A fejlesztés része egy hordozható pavilon beszerzése, ahol nemcsak a különböző régiós látványosságokat népszerűsítő kiadványokat mutatnák be, hanem azt a virtuális valóság szoftvert, amely a napokban készült el. Ez a legkorszerűbb jelenlegi virtuális valóság eszközzel, egy HTC Vive headsettel, ha úgy tetszik VR-szemüveggel tekinthető meg. A csúcsminőségű eszköz annyira új, hogy egyelőre csak fejlesztők számára elérhető, csak a napokban kerül majd hétköznapi kereskedelmi forgalomba. Amint ez megtörténik, a Pons Danubii is azonnal beszerez egyet.

47101504_1895419713912499_7382445742645837824_n

A virtuális sétát fejlesztő cég, a győri Comp4corp informatikai társaság képviselője, Ujházy Emil egy sajtótájékoztatón mutatta be az elkészült virtuális programot újságíróknak. Egyelőre a komáromi központi várat bemutató virtuális séta készült el, de terveik szerint a jövőben a térség több nevezetességét, például a tatai várat, az oroszlányi bányákat is be lehet majd járni hasonló formában.

A séta során az Újvárban egy T72-es szovjet harckocsi jön felénk, csaknem legázolva minket, szinte érezni a motorja által eregetett „füstöt“, miközben körülöttünk orosz katonák gyakorlatoznak. De a 17. századi Öregvár udvarába is belecsöppenhetünk, ahol körülöttünk huszárok vívnak egymással, illetve sorakoznak. Drónnal a vár felett repülhetünk, miközben különböző információkat szerezhetünk a vár múltjáról és jelenéről.

huszar2

A mobil pavilonnal turisztikai vásárokon, kiállításokon, szakmai rendezvényeken szeretnék bemutatni a régió látványosságait. Szeretnék, ha a virtuális sétával a potenciális turisták kedvet kapnának ahhoz, hogy a valóságban is felkeressék majd a komáromi várat.

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója elmondta, a komáromiak számára is elérhetővé teszik a virtuális sétát, ugyanis amikor nem vásárokon és kiállításokon állítják fel a pavilont, akkor Komáromban lesz – nagy valószínűséggel a központi várban található felújított lőporraktárban kap helyet. Így a turisták és helyiek egy-egy várlátogatás alkalmával virtuális sétát is tehetnek a szoftver és a VR-szemüveg segítségével.

kiallitas

Turisztikai kártyát vezetnek be

Fontos része a turizmusfejlesztő projektnek egy régiós turisztikai kártya bevezetése. A Duna déli oldalán nem ismeretlen ez a dolog, hiszen Komárom-Esztergom megyében már jópár éve működik a Duna-Gerecse kártya. Ahhoz, hogy valaki hozzájusson, nem kell mást tennie, mint legalább egy vendégéjszakát eltölteni a projekthez csatlakozott szálláshelyek egyikén. Ebben az esetben 1500 forintért kapja meg a kártyáját. Ha viszont két vendégéjszakát tölt el a megyében, teljesen ingyenesen állítják ki neki a kártyát a recepción, amely egy meghatározott ideig széleskörű régiós turisztikai kedvezményekre jogosítja fel tulajdonosát. Kedvezményesen léphet be, vagy akár díjmentesen válthat jegyet fürdőkbe, kiállításokra, múzeumokba, rendezvényekre, tömegközlekedési eszközökre, de egyes helyeken akár étel és ital fogyasztásakor is árengedményt biztosít a kártya.

card_image

Pontosan ilyen kártyát vezetnének be a Duna északi oldalán is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a magyarországi turisztikai térségét kibővítenék a szlovákiai oldallal – a Komáromi és Érsekújvári járások nyújtotta lehetőségekkel. A közös Dunamente kártyával így egy kétszer akkora régióban lehetne turisztikai kedvezményeket igénybe venni. Bara Zoltán elmondta, a tervek szerint a Duna-Gerecse TDM segítségével 2019 tavaszától indulhatna be a határon átnyúló kártyarendszer.

Csaba Ádám

Top