Horváth Árpád: a stabilitásra szavaztak a gútaiak

Gúta régi-új polgármesterét, az önkormányzati választásokon magabiztos győzelmet arató Horváth Árpádot (MKP) kérdeztük. Villáminterjú.

horvath arpad

• Számított ilyen egyértelmű győzelemre?

– Ilyen arányúra nem. El kell ismernem, hogy ellenfeleim felkészültek, látszódott, hogy komolyan gondolják a megmérettetést, a polgármesterséget. Ráadásul pénzügyileg is erősen megtámogatott, profi kampányt folytattak, amit azonban végül mégis elhibáztak.

• Mit gondol, mi volt a kulcsa újraválasztásának? A stabilitást választották a gútaiak, vagy inkább büntették ellenfeleit a túltolt kampány miatt?

– Pontosan ezt a két dolgot emelném ki. Szeptemberben még úgy gondoltam, szoros lesz a választás, elsősorban Forró Tibor és köztem. De úgy látom, hogy a hellógútás kampányt nagyon túltolták. Akkor kezdődött, amikor Forró Tiborék a lakossági felszólalásokat használták fel kampányra, majd egyre erőszakosabban szálltak versenybe, néha gyerekes dolgokkal. Gúta azért egy konzervatív város, sokakban keltett ellenérzést a fellépésük.
De ez csak a kampány, az emberek egyúttal a folytatásra, a biztonságra is szavaztak. Egyesek azt mondták, hogy Gútán semmi nem történt az elmúlt években, de ez nem igaz. Voltak, vannak eredményeink, amit a választók láttak. Gúta egy tiszta, zöld város, ahová milliós beruházások érkeztek. Akad bőven tennivaló, de haladunk előre. Ha megnézzük, hogy a 17 fős testületbe csak négy új arc került be, és a többieket újraválasztották, látható, hogy a stabilitásra szavaztak az emberek. Sok új jelölt volt, de a választók úgy ítélték meg, ők egyelőre nem jobbak a régieknél, és azt üzenték a tapasztaltabbaknak: dolgozzatok tovább!

• Értesüléseink szerint Finta Zoltán marad a gútai városi hivatal vezetője, aki helyett így Halász Béla független jelölt kerülhet a képviselő-testületbe. Meg tudja ezt erősíteni?

– Igen, Finta Zoltán lesz a hivatalvezető a következő négy évben is. Sőt, eddigi alpolgármesterem személyén sem változtatok, Koczkás Beáta marad ebben a tisztségben. A most záruló ciklusban mindketten rengeteget segítettek, kifejezetten jó, bizalmi munkakapcsolatot alakítottunk ki, nincs szükség változtatásra.

• Ez azt jelenti, hogy végül 6-ra csökken az MKP-s képviselők száma a gútai önkormányzatban. Kikkel működne együtt?

– Eddig is kompromisszumra törekedtem, ezután is számítok mind a 17 képviselőre a testületben, beleértve a hellóGúta és a forTe csoportok 3-3 függetlenjét is. Már most folynak az előzetes tárgyalások a bizottságok számáról, a tanács összetételéről.

• Mikor lesz az új önkormányzat alakuló ülése?

– December 3-ra hívom össze, addig is tovább egyeztetek a képviselőkkel és csoportokkal. Bízom benne, hogy néhány személyi kérdés már ekkor eldőlhet, amelyik pedig nem – például bizottsági helyek – arról januárban döntenénk.

• Mire számíthatnak a gútaiak a közeljövőben?

– Jövő tavasszal megtörténik a víztisztító állomás alapkőletétele. A Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZVS) egy új javaslattal állt elő közvetlenül a választások előtt, melynek lényege, hogy szakaszonként épülne ki a víztisztító rendszer. Folytatjuk, befejezzük a futó beruházásainkat, a zöldhulladékgyűjtőt és komposztálót, tavasszal sor kerül a kerékpárút meghosszabbítására, illetve, remélem nem húzódik majd a Cultplay játszópark megépítése sem. Ugyanígy folyamatban van az egészségügyi központ projektje is.
Sajnos járdáink nagyon rossz állapotba kerültek, ezen a téren 50 éve alig történt valami, nagy a lemaradásunk. A jövő évben igyekszünk elkülöníteni pénzforrásokat erre a célra, helyenként térkövekkel, másutt aszfaltozással igyekszünk majd felújítani a járdákat.

-csaba-

Kapcsolódó cikkeink:

Hárman pályáznak Gúta élére

Poliklinika létesül Gútán

Gúta és térsége zöld úton

Top