Hol lesznek a sebességmérő radarok?

Négy útszakaszon méri majd állandó automata radar a megengedett sebesség betartását a Komárom járásban, egy ponton helyeznek ki elsőbbségadást ellenőrző berendezést, egy szakaszon pedig a tiltás ellenére előzőket próbálják kiszűrni. A helyek még változhatnak.

radar11

A belügyminisztérium a múlt héten egy 168 millió eurós közbeszerzést írt ki, mely során kiválasztanák azt a céget, amely országszerte mintegy 1340 útszakasz megfigyelését biztosítaná. A Sme napilap összesítette a versenykiírásban szereplő adatokat, melyekből kiderült, az egész országban mintegy 739 állandó, kamerával felszerelt, automata megfigyelő berendezést telepítenének az utak mellé, melyek a közlekedési szabályok betartását figyelnék. Főként az első osztályú, legforgalmasabb szakaszokat ellenőriznék ily módon, és elsősorban a gyorshajtók lefülelésére összpontosítana a rendőrség. Mintegy 360 sebességmérő radart telepítenének, de más szabálysértések kiszűrésére alkalmas automatákat is kihelyeznének. Ha az automata a közlekedési szabályok megszegését észleli, a kamera rögzíti és a felvételt elküldi a a közlekedési központba, amely a vétkesre kiszabja a bírságot, mellékelve a szabályszegést dokumentáló fotót is.

Jelen állás szerint a Komáromi járásban viszonylag kevés automata kerülne telepítésre. Négy helyen mérnék a megengedett sebesség betartását: Komáromon belül a Pozsonyi úton, a Nay közelében, a 64-es főúton a hetényi letérő és Zöldállás között, a 63-as úton Csallóközaranyosnál – pontosabban a felaranyosi letérőnél, továbbá a Bajcs és Perbete közötti 509-es úton. Az utóbbi útszakaszon, az 509-es és az 511-es út kereszteződésében az elsőbbségadást is automata ellenőrizné. A 63-os úton, az ekeli letérőnél azt figyelnék, hogy a sofőrök betartják-e az előzés tilalmát. Bogyánál és Nagymegyernél a vasútátkelőt monitoroznák.

radar2

Hogy végül hol lesznek az állandó radarok, ellenőrző pontok, az a tenderen nyertes céggel való egyeztetéstől is függhet. A rendőrség újabban azt ígéri, az automata rendszer csak 2017 végére fog százszázalékosan működni.

(cs)

(Cikkünk a Delta február 1-jei számában jelent meg)

Top