Három esélyes

Csaba-Adam-e1430117563575Tizenhárom köztársaságielnök-jelölt maradt versenyben, miután előbb Menyhárt József (MKP) lépett vissza Robert Mistrík javára, majd Robert Mistrík is így tett – bejelentve, hogy Zuzana Čaputovát támogatja. Čaputová támogatottsága a választások közeledtével hétről hétre növekedett, Mistrík visszalépésével pedig robbanásszerűen megugrott. Immár ő a legesélyesebb, megelőzve a Smer által támogatott Maroš Šefčovičot. A legvalószínűbb, hogy ők ketten kerülnek a második fordulóba, bár Šefčovičot kiszoríthatja egy „sötét ló”, a harmadik legerősebbnek mutatkozó Štefan Harabin. Utóbbi részben hasonló választói csoportot szólíthat meg, így akár előzésre is képes lehet, ha elszipkázza a száraznak látszó Šefčovič támogatóit (és a szélsőséges Marian Kotleba szimpatizánsait is).

Hacsak közvetlenül a választás előtt nem keveri meg a kártyákat egy újabb visszalépés, a többi 10 államfőjelölt esélytelen. Szinte biztosra vehető, hogy egyikük sem ér el kétszámjegyű eredményt. Köztük Bugár Béla (Híd), az egyetlen állva maradt magyar nemzetiségű jelölt is egyre kényelmetlenebb helyzetbe került. Valós a veszély, hogy az eleinte kétszámjegyű eredményben, sőt, akár a második fordulóba kerülésben bízó Híd-elnök az 5,1 százalékot sem éri el (két felmérés is jelezte), tehát annyit, mint öt évvel ezelőtt az MKP-jelölt Bárdos Gyula. Ilyen gyenge eredmény nagyon kellemetlen lenne a sokáig a szlovák választók kegyeit kereső Bugár Bélának és kormánytag pártjának, aminek következményei is lehetnek.

Bár Menyhárt József igyekezett úgy kommunikálni visszalépését, hogy az az erős jobboldali jelölt esélyeit növelendő történik, mégis kilógott a lóláb, a közvélemény-kutatásokon való gyenge szereplése valószínűleg sokkal inkább hatott döntésére, és menekülőre fogta. Ám mégis, utólag, politikailag bölcs döntés volt, hiszen az MKP elnöke ezzel nem végez a vert mezőnyben, ráadásul Zuzana Čaputová győzelme esetén még egy kis dicsfény is sugározna rá – az MKP nyíltan ugyan nem állt Čaputová mögé, de olyan jelöltek támogatására buzdított, akik nem köthetők a kormánypártokhoz, illetve szélsőséges nézetekhez. Feledve a korábbi „magyartalan“ kampányt, érkezett is a szemrehányás a Híd részéről, miszerint Menyhárték „nem álltak ki a magyar-magyar összefogás mellett“.

Visszakanyarodva a három esélyes jelölthöz, a tisztességes polgároknak és a magyar közösségnek is Štefan Harabin főbíró sikere lenne katasztrófa – a Vladimír Mečiar pártjához köthető jogász 1991 óta tölt be magas bírói tisztségeket, 2006 és 2009 között (a HZDS jelölése nyomán) igazságügyi miniszter volt, két ízben pedig a Legfelsőbb Bíróság elnöke, jelenleg is az említett testület bírája. Kritikusai botrányos ügyeit, politikailag motivált döntéseit, alvilági kapcsolatait emelik ki. Egy főbírónál ezek különösen durva dolgok. Kinek az érdekeit képviselné államfőként?

Maroš Šefčovič hivatásos diplomata, ha úgy tetszik brüsszeli bürokrata, ennek minden pozitívumával és negatívumával. 2009 óta az Európai Bizottság oktatási, ifjúsági és kulturális biztosa. Annak idején a Smer jelölte őt a tisztségre, az államfőválasztáson is a legerősebb kormánypárt támogatja. Ez bizonyára hoz is számára szavazatokat és visz is, és az sem kérdés, hogy megválasztása esetén kinek a kottájából játszana – diplomatikusan. Esélyeit leginkább személyisége rontja, egyszerűen unalmas, holott egy közvetlenül választott köztársasági elnök esetében a karizma kiemelten fontos. Nehezen képzelhető el, hogy az emberek államfője tudna lenni.

Az üstökösként berobbanó Zuzana Čaputová ellenben izgalmasabbnak tűnik, akiről hihető, hogy nem a “nők a közéletben” divatirányzatot meglovagolva szeretne az ország első női államfője lenni, hanem azért, mert alkalmas rá. Ügyvéd, polgári aktivista, jogászként a környezetvédelem a szakterülete. Ráadásul csinos, és mostanra valóban az egyetlen esélyes jobboldali, kormánykritikus jelöltté vált. Egyik alapítója és alelnöke a Progesszív Szlovákia liberális pártnak. Bírálói pont liberalizmusát, például a melegjogok bővítése terén tett kijelentéseit kifogásolják, vagy éppen állítólagos háttéralkukról beszélnek közte és a leköszönő államfő, Andrej Kiska között. Apró dolog: még mindig Čaputová az egyetlen a 12 szlovák nemzetiségű jelölt közül, aki közösségi oldalán magyarul is szólt a választókhoz.

Szombaton köztársasági elnököt választunk. Meglepő lenne, ha valamelyik jelölt megszerezné a szavazatok több mint felét. Erre csak Čaputovának van esélye, ám valószínűbb, hogy második fordulóra is sor kerül.

Csaba Ádám

Top