Harminc éve indult újra a vízicserkészet

Komárom. Idén kettős évfordulót ünnepel a Szlovákiai Magyar Vízicserkészet. Egyrészt száztíz évvel ezelőtt, 1913-ban zajlott le régiónkban az első nagy cserkészmegmozdulás, a Vági tutajút, másrészt 1993 júliusában az előbbi eseményre emlékezve a rendszerváltozás utáni első cserkész vízitúrát rendezték meg a Kis-Dunán.

A kommunista tiltás után, 1990. március 11-én alakult újjá a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, fél évvel később pedig az észak-komáromi Jókai Mór cserkészcsapat jött létre. A csapat vízi őrse pedig 1993 tavaszán alakult meg, július 19. és 24. között pedig már a Vági tutajút 80. évfordulóján szerveztek emléktúrát a Kis-Dunán – Vereknyétől Komáromig eveztek le kenukkal, kajakokkal, mintegy 156 kilométert megtéve a vízen. A komáromi magyar vízi cserkészeken kívül Magyarországról, Svájcból, Franciaországból, Németországból és Ausztriából is érkeztek magyar nyelvű cserkészek, 16 éves kortól 67 éves korig.

A korelnök, Varju Lajos bácsi öregcserkész – a vizek jó ismerőjeként – egyben a csapat előevezőse volt. Sokan ismerték a csallóközi szivattyútelepek energetikusaként, árvízvédelmi szakemberként. Lánya, Varju Katalin pedagógus már kinevezett vízicserkész szakvezetőtisztként vezette a túrát, nem véletlenül – vízitúra-vezetői képesítéssel, nemzetközi vadvízi tapasztalatokkal is rendelkezett. Sőt, egy harmadik Varju, fia Tamás is jelentős szerepet játszott a vízitúra lebonyolításában – ő napjainkban nemcsak a komáromi régiónkban elismert bőrmíves.

Az esővel, viharral, beborulásokkal tarkított egyhetes vízitúra alatt maradt idő tábortűzre, malomlátogatásra, más cserkészekkel való találkozásokra is. A túra előtt és után Lajos bácsi udvarán volt a gyülekező és a pihenő, a túra ideje alatt itt parkoltak a külföldiek autói, utánfutói, sokan sátraikat is felállították itt egy-két napra.

Öt évvel később, 1998-ban megismételték a nemzetközi évfordulós vízitúrát a Jókai Mór cserkészcsapat szervezésében. A 2000-es évektől a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség már szímői központtal szervezte a kenus utakat. (d)

Top