Harcsási lakások lángoltak

KOMÁROM. Múlt héten kétszer is lángra lobbant egy-egy üresen álló lakás az egyik harcsási lakótömbben. Vélhetően mindkét esetben szándékos gyújtogatás történt. Szerencsére senki sem sérült meg.

harcsas1

Harcsás városrészben három kétemeletes lakótömb áll, melyek Komárom város tulajdonát képezik. Ezekben alacsony komfortfokozatú lakások vannak kialakítva, melyekben elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű bérlőknek biztosít lakhatást a város.

Múlt kedden, január 16-án, nem sokkal 17 óra előtt lángok csaptak fel a harcsási „A“ blokk első emeletén. Egy lakás berendezése gyulladt ki, nagy valószínűséggel szándékos gyújtogatás miatt – tájékoztatta lapunkat Renáta Čuháková megyei rendőrségi szóvivő. A tüzet a kivonuló komáromi tűzoltók oltották el, az ügyben az állami rendőrség nyomoz.

Információink szerint a hatóság őrizetbe vette a tűz feltételezett okozóját, aki elismerte a gyújtogatást. Úgy tudjuk, egy olyan fiatalemberről van szó, aki illegálisan hatolt be az egyébként üresen álló lakásba, drogfüggő, és az elvonási tünetekkel járó hallucinációval összefüggésben okozta a tüzet. Miután személyi sérülés szerencsére nem történt, s a kár sem haladja meg a néhány száz eurót – öreg bútorok és némi hulladék kapott lángra –, a rendőrség rongálás miatt nyomoz.

Egy nappal később, szerda délután 13.30-kor ismét tűz ütött ki a háromszintes lakótömb egy másik, ugyancsak nem lakott lakásában. Mint azt Varga Zsolt, a városi rendőrség parancsnokhelyettese elmondta, a város alkalmazásában álló roma polgárőr épp a környéken járőrözött, és gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy nagyobb tűz keletkezzen. A jelek szerint ebben a lakásban is belülről okozott tüzet valaki, aki azonban nem azonos az első gyújtogatóval.

A drogfüggők a fő gond

A harcsási szociális lakásoknál szinte mindennaposak a rongálások, csetepaték. Elsősorban az itt élő kamaszokat nehéz kordában tartani, mivel a hatóságoknak, illetve városi alkalmazottaknak nagyon korlátozott a jogkörük a velük szembeni fellépésre. A legnagyobb gondot a kábítószerfüggők okozzák, akik sokszor nem is illegális szerekkel drogoznak, hanem különböző gyógyszerek keverékét fogyasztják, higítóval, legális kémiai anyagokkal bódítják magukat, ami ellen a hatóság nem léphet fel.

„Harcsáson sok család normálisan szeretne élni, de a drogfüggők rémálommá teszik mindennapjaikat. A városi és az állami rendőrök külön és közösen is rendszeresen ellenőrzik a környéket, ahogy a városi polgárőr is napi szinten kijár“ – mutatott rá Keszegh Béla alpolgármester, hozzátéve, mivel Komárom városa pár napja lekerült az ún. feketelistáról, most azonnal kezdeményezik állami szociális munkások bevonását a probléma megoldásába – a közeljövőben három szociális terepmunkás érkezhet a roma kormánybiztoshoz tartozó programok nyújtotta támogatások kihasználásával. Ugyancsak támogatást kaphat a közösségi központ működése. A roma polgárőrök számának bővítése is pályázatok függvénye, amit a második negyedévben írnak ki és őszre várható döntés. „Az aktív jelenlét lehet egy hatékony útja az ilyen esetek visszaszorításának“ – vélte az alpolgármester.

Mindkét tűzesetben zajlik a nyomozás, a károk felmérése, illetve a tüzek okainak pontos megállapítása.

(csá)

(Cikkünk a Delta január 23-i számában jelent meg.)

Top