Hány elsős ült be az iskolapadba?

Februárban részletesen írtunk arról, hogy járásunk három városában miképpen alakultak a beiratkozási adatok az alapiskolákban. Most már azt is tudjuk, ténylegesen hány kiselsős kezdte meg tanulmányait szeptemberben.

Szeptemberben összesen 322 elsős kezdte meg tanulmányait Komárom hét alapiskolájában – tájékoztatott Weszelovszky Gábor, a komáromi iskalaügyi főosztály vezetője. Idén a legnépszerűbb iskola az Eötvös utcai, ahol 65 új tanuló kezdte meg a tanévet, emellett 14 gyerek a nulladik évfolyamba került. A VII-es lakótelepen található magyar tannyelvű intézmény az elmúlt 3 év adatait nézve egyre népszerűbbé vált. Az elsősök létszámát nézve a Komensky utcai szlovák iskola a második, 59 elsős kezdett tanulni és 11 gyerekkel itt ugyancsak indult nulladik évfolyam. A Jókai Mór Alapiskola 54 elsőssel a harmadik lett a népszerűséget tekintve.

elsosoktablazat
A februári beiratkozási adatok alapján azt írtuk, népszerűbbek lettek a magyar iskolák, de a szeptemberi számok inkább azt mutatják, hogy nem változott jelentősen a magyar és szlovák tannyelvű iskolák tanulói létszámának aránya. Az történhetett, hogy a magyar iskolák esetében többször fordult elő, hogy egy elsőst több intézménybe egyidejűleg beírattak, ezért a beiratkozási számok a magyar iskolákra nézve kedvezőbb képet mutattak.
Gútán összesen 116  kisdiák kezdte meg az alapiskolát, ebből 85-en magyar, 31-en szlovák iskolában. Ezen kívül 9 gyerek a Corvin Mátyás Alapiskola nulladik évfolyamába került – tudtuk meg Takács Imrétől, a gútai tanügyi hivatal vezetőjétől.

elsosoktablazatgutaÓgyallán a Konkolyho-Thege téri szlovák iskolában 44, a magyar nyelvű Feszty Árpád Alapiskolában 43 elsős ült be az iskolapadba – tájékoztatott Kocskovics Gabriella, az ógyallai közös tanügyi hivatal szakelőadója. Mint megtudtuk, a nagyobb községek közül Szentpéteren a szlovák iskolában 20, a Kossányi Józsefről elnevezett magyarban 16 elsős kezdte meg tanulmányait. Naszvadon 28 elsős a magyar, 26 a szlovák tanintézményben, Perbetén pedig 12 a magyar, 13 a szlovák alapiskolában kezdte meg a betűvetést.

(csá)

Top