Hamran: elkeserítő, mennyi álhír terjed a migránsokról

Óriási a migrációs nyomás Európában és Magyarországon, ami a magyar-szlovák határszakasz mentén is érezhető. A problémát európai szinten kellene kezelni, az egyes tagállamok külön-külön nem képesek megoldani. Szlovákia nem tudja lezárni a határait, ugyanakkor a rendőrség mindent megtesz az ország polgárainak biztonsága érdekében. Az viszont nagyon veszélyes, hogy a választási kampány hevében, politikai haszonszerzés céljából többen is álhíreket, hamis információkat terjesztenek, ami pánikot és indulatokat vált ki az emberekben – ez nagyon felelőtlen hozzáállás. Minderről Hamran István országos rendőrfőkapitány beszélt múlt heti komáromi sajtótájékoztatóján.

Az országos rendőrfőkapitány mellett helyettese, Damián Imre, Komárom polgármestere, Keszegh Béla, valamint Ujj Ernő városi rendőrparancsnok-helyettes vettek részt a komáromi sajtótájékoztatón, mely nagy médiaérdeklődés mellett zajlott – az országos tévécsatornák stábjai is jelen voltak.

Keszegh Béla polgármester rámutatott, bizonyos politikusok és csoportok pontatlan információkat terjesztenek, ami egyáltalán nem segíti az illegális migrációval kapcsolatos helyzet kezelését. Bár az állami rendőrség emberhiánnyal küzd, az illetékes szervekkel együttműködve így is mindent megtesz a polgárok biztonságának garantálása érdekében – jelentette ki, hozzátéve, a migránsok csak áthaladnak régiónkon, nem céljuk, hogy itt is maradjanak.

Kiváló magyar-szlovák együttműködés

Hamran István országos rendőrfőkapitány is a dezinformációk veszélyességére hívta fel a figyelmet, megjegyezve, számítottak arra, hogy a választási kampányban visszaélnek majd az illegális migrációval kapcsolatos helyzettel és olcsó politikai pontok szerzésére használják. Amiatt azonban csalódottságát fejezte ki, amiért még a parlamentben is álhírek terjednek. Külön megemlítette Denisa Saková korábbi belügyminisztert, aki azt szorgalmazta, Szlovákia kérje meg Magyarországot, hogy vegyen át itt tartózkodó migránsokat.

Hamran István hangsúlyozta, kifejezetten intenzíven működnek együtt a magyar hatóságokkal, soha nem voltak még ennyire jók a magyar-szlovák rendőri kapcsolatok. Ennek alátámasztására megemlítette, még márciusban a Szent György Érdemjellel tüntette ki őt Pintér Sándor magyar belügyminiszter a migrációs helyzet kezelésében nyújtott szlovák közreműködés elismeréseként. Emlékeztetett, a hatékony magyar-szlovák rendőri együttműködés is hozzájárult a Kuciak-gyilkosság és maffia-ügyek felderítésében, vagy éppen a kiemelt kockázatú Ferencváros-Slovan BL-selejtező balhé nélküli lebonyolításában. Hangsúlyozta, az illegális migrációval kapcsolatban is remekül dolgoznak együtt a magyar féllel, ugyanakkor egy dolog adott: a magyar belügyminiszter leszögezte, migránsokat nem vesznek át Szlovákiától, néhány kivételes esetet leszámítva.

Így történt a komáromi eset

Két hete már lapunkban is említettük, Hamran István most ismét kitért arra a konkrét komáromi esetre, amikor a közösségi oldalon azt terjesztették, hogy egy komáromi nőt zaklattak migránsok – a rendőrség szerint viszont minden másként történt. „Ezzel is szeretnék rámutatni, hogy milyen könnyen manipulálható a közvélemény“ – jelentette ki, hozzátéve, rendkívül veszélyes dolog megalapozatlan történetekkel ijesztgetni a polgárokat.

Mint mondta, az Etheykatz Tímea nevű felhasználó a közösségi hálón azt írta, egy háromfős migránsokból álló csoport kergetett egy nőt Komáromban, aki végül egy üzletben rejtőzött el előlük. A rendőrség alaposan utánajárt az esetnek, beszéltek minden érintettel, az állítólagos áldozattal, aki a rendőrség segélyhívóján tett bejelentést, a bolt – a BVTV elektronikai szaküzlet – alkalmazottaival, az említett felhasználóval. Kiderült, a rendőrséget hívó nő három migránsra lett figyelmes, akiket le akart fotózni a telefonjával. A külföldiek ezt látva a nő felé indultak, aki erre beszaladt a közeli elektrotechnikai boltba, ahol elmondta, úgy érezte, mintha követték volna. Ugyanakkor semmilyen módon nem kommunikáltak vele, és nem is viselkedtek vele szemben illetlenül, nem léptek be az üzletbe sem, sőt, nem is indultak a bolt irányába. Az alkalmazottak állították, semmilyen furcsa és gyanús dolgot nem tapasztaltak, amiből arra lehetett volna gondolni, hogy a nőnek bármilyen segítségre lenne szüksége. A rendőrök szerint pont a nő követte a migránsokat, miközben telefonált Etheykatz Tímeával.

„A komáromi hölgy nem tudatosította, hogy ő itt nem áldozat. Azt sem tudjuk biztosan, hogy a három személy tényleg illegális migráns volt-e” – szögezte le a rendőrfőkapitány, hozzátéve, ha ilyen eseteket manipulálva tesznek közzé a szociális hálón, akkor nem csoda, hogy a polgárokat aggodalommal tölti el a migrációs helyzet.

Sokan jönnek, de nem követnek el semmit

„A Szlovákiába érkező illegális migránsok a mai napig egyetlen rendőrség által regisztrált bűncselekményt sem követtek el az elmúlt néhány évben. Két szabálysértés történt. Az egyik esetben egy csomag sós pálcikát nem fizetett ki egyikük, mert nem tudta, hogyan működik a fizetési rendszer – amikor figyelmeztették erre, kifizette” – mondta Hamran István, hozzátéve, a migránsok nem viselkednek agresszíven. Ezért megalapozatlan és felelőtlen, ha egy parlamenti képviselő olyan kijelentéseket tesz, hogy „meg fogják erőszakolni asszonyainkat“.

Korábban írtuk, valóban nagy a migrációs nyomás. A hivatalos számok szerint a Komáromi és az Érsekújvári járásban idén június 5-ig 3373 illegális migránst regisztráltak, míg tavaly egész évben ennél kevesebbet, 3215 főt. Vagyis idén több mint kétszer annyian érkeznek.

Ujj Ernő, a komáromi városi rendőrség parancsnok-helyettese ezeket a számokat azzal egészítette ki, hogy míg tavaly egész évben 57 migráns jelenlétét regisztrálták Komáromban, idén már 221 személynél tartanak. Ezzel együtt is kiemelte, nem a helyi rendőrségek feladatköréhez tartozik az illegális migrációval szembeni fellépés – ez állami hatáskör. „Ám így is segítünk az állami rendőrségnek, ahol tudunk, hiszen számunkra a komáromiak biztonsága elsődleges” – jelentette ki Ujj Ernő, hozzátéve, bejelentési kötelezettségük van az állami hatóságok felé, ám így is rendszeresen segítenek például a határellenőrzésben.

Óriási a nyomás, lehetetlen megállítani

Ma szinte minden migráns szíriainak mondja magát – két héttel ezelőtti adat szerint 92 százalékuk. Mivel Szíriában háborús állapotok uralkodnak, a szíreket a hatályos nemzetközi egyezmények szerint nem lehet visszaküldeni hazájukba. Harman István ezzel kapcsolatban elmondta, tudomásuk van arról, hogy a magukat szírnek vallók 20 százaléka valójában nem az.

A főrendőr leszögezte, hiába követelik egyesek a határ lezárását, ez gyakorlatilag lehetetlen a rendőrség jelenlegi létszáma mellett. Ezt érzékeltetve közölte, Magyarország nagy erőkkel őrzi a 175 kilométeres szerb-magyar határszakaszt, kerítéssel, drónokkal, másfél kilométerenként rendőrjárőrökkel – mintegy ezer rendőrrel. Ennek ellenére is naponta 600 illegális határátlépőt állítanak elő Magyarországon és visznek vissza Szerbiába. Eközben Szlovákiában hetente 700 migránst regisztrálnak. Mindebből adódik, hogy a több mint 600 kilométeres magyar-szlovák határ mentén még a magyarországinál is jóval nagyobb erőkkel kellene jelen lenni, ami a rendőrség jelenlegi állományával megoldhatatlan, de még jelentős létszámemelés esetén sem hozná meg a várt eredményt.

Hamran István megerősítette korábbi információnkat, miszerint a Szlovákiába érkező migránsok maguk keresik a rendőrséget, nem menekülnek. „Minden migráns adatait be kell vinnünk a rendszerbe, és ha megállapítjuk, hogy Szíriából érkeztek, el kell engednünk őket. Ők pedig folytatják útjukat Németország felé, hogy csatlakozzanak családjukhoz.” Elhangzott, hogy míg korábban szinte csak férfiak érkeztek, idén jelentősen emelkedett a nők és kiskorúak száma.

Le kell zárni az EU határait

Keszegh Béla, aki egyben a Szlovákiai Városok Uniójának alelnöke is, közölte, szervezetük levélben kérte a belügyminisztert, hogy a lakosság biztonságának növelése céljából emeljék az állami rendőrség kapacitását, vonják be a szlovák hadsereget a határellenőrzésbe, illetve műszaki berendezésekkel is ellenőrizzenek, például kamerarendszerekkel.

A rendőrség már most is megerősítette az illegális migrációt figyelő rendőri állományt, amennyire módjukban állt – Komáromban és környékén lovasjárőröket és kutyás rendőröket is bevetnek. Damián Imre szerint a rendőrök erőn felül teljesítenek, ugyanakkor szerinte is növelni kellene az állomány létszámát. Ez azonban pénzkérdés, politikai döntés függvénye.

Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, az európai migrációs rendszer csődöt mondott, nem működik, és az egyes uniós tagállamok képtelenek önerőből kezelni a helyzetet. Összeurópai problémáról van szó, ezért európai, brüsszeli megoldás kell. Elsősorban a schengeni határokat, illetve az EU külső határait kellene lezárni, a határzárban érintett országoknak pedig segítséget kell nyújtani, beleértve Törökországot is.

„Nem lesz megoldás, míg Brüsszel migránspárti“

Iván Tamás, a Szövetség komáromi szervezetének elnöke leszögezte, ténykérdés, hogy megnőtt térségünkben az illegális bevándorlók száma. „A legnagyobb probléma az, hogy a rendőrség keze is kötve van az európai joggal. Csak olyan megoldást lehet érvényesíteni, amely nem sérti az uniós törvényeket. Tehát mindaddig, míg Brüsszel migránspárti, nem számíthatunk hatékony megoldásra. Minek kell még történnie ahhoz, hogy minden ésszerűtlen intézkedést ne nyeljünk le?” – tette fel a kérdést a Szövetség politikusa, hozzátéve, ebben a helyzetben együttérez a rendőrséggel.

Csaba Ádám

Top