Gyújtogatás okozta a tragédiát

Szakértők szerint ismeretlen személy okozta a tűzvészt az ógyallai Magnólia szociális otthonban, melynek során két idős lakó, egy 86 és egy 93 éves asszony életét vesztette. A tűz okozta károkat mára sikerült felszámolni, az épületet teljesen rendbe hozni, azonban a tragédia feldolgozásához valószínűleg hosszabb időre van szükségük az érintetteknek.

Mint arról lapunk is beszámolt, 5 hónappal ezelőtt, január utolsó napján, az esti órákban tűz ütött ki az ógyallai Magnólia szociális otthonban. Az intézményben a tűz idején 170-en tartózkodtak, az érintett épületszárnyban 50 mozgássérült lakó élt, közülük 17-et kellett evakuálni az épület egy másik részébe. Két idős hölgy életét vesztette a tűzesetben, négy nővért és egy lakót pedig füstmérgezés gyanúja miatt kellett kórházba szállítani.

Közvetlenül a tűzvész után szakértők kezdték vizsgálni a tűz keletkezésének okát. Alapvetően két változattal dolgoztak: az elektromos betegágyak esetleges meghibásodását vizsgálták, továbbá azt, hogy ember okozta a tüzet. „A rendőrség szakértői vizsgálata és a tűzoltóság szakvéleménye is azt támasztja alá, hogy a tűzvészt nem a betegágyak műszaki hibája, hanem emberi tevékenység okozta“ – mondta el lapunknak Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő. Arra a kérdésünkre, hogy gyanúsítanak-e konkrét személyt, nem válaszolt. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott arról sem, szándékosan gyújtogatott-e valaki, vagy gondatlanságból okozta a tüzet. A nyomozás közveszélyokozás gyanúja miatt továbbra is folyik.

DSC_0057

Sokan felajánlották segítségüket

A kigyulladt épületrészben lakókat a tűz után átmenetileg egy másik épületszárnyban helyezték el, mostanra azonban már visszaköltözhettek korábbi helyükre. A tűzben megrongálódott helyiségeket és folyosórészt ugyanis sikerült teljesen felújítani, a tönkrement berendezéseket pótolni – mondta el kérdésünkre Alžbeta Groheová, a Magnólia otthon igazgatónője. „Nagyon nehéz időszak van mögöttünk, az otthon lakói a mai napig felemlegetik a történteket, beszélnek róla, elmondják véleményüket. Reménykedem benne, hogy fokozatosan mindannyiunknak sikerül feldolgozni a tragédiát. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a tragédia után rengetegen ajánlották fel önzetlen segítségüket, ógyallaiak, környékbeliek, de még Magyarországról és Csehországból is érkeztek különböző felajánlások. Kiemelném, hogy intézményünk fenntartója, a Nyitra Megyei Önkormányzat nagyon gyorsan és korrekt módon sietett segítségünkre, a felújítási munkálatok költségeit teljes egészében átvállalta. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik támogattak minket abban, hogy minden újra a szokásos mederben folyjon az otthonban, beleértve a tűzoltókat, nővéreinket, alkalmazottainkat“ – mondta el kérdésünkre az igazgatónő.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a szakértők megállapításáról, hangsúlyozta, a nyomozás a hatóságok feladata, az övé pedig az, hogy az otthonban a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a lakóknak, és minden tőle telhetőt megtegyen azért, hogy minél jobban érezzék magukat az intézményben.

(csá)

Top