Gútán öntik össze a felvidéki búzát

Idén immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági programját a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen. A nemes ügyhöz évek óta csatlakoznak a felvidéki gazdák is, a Szlovák Agrárkamara és a Gazda Polgári Társulás koordinálásával.

Magyarok kenyere

Az egész Kárpát-medencére kiterjedő akció során magyar gazdáktól gyűjtik a búzát, az abból készült liszt pedig szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül. A felvidéki gazdáktól származó búzát jelképesen augusztus 2-án, pénteken 15 órakor öntik össze Gútán, a tájház udvarában. A szervezők arra kérik a gazdákat, hogy a jelképes összeöntésre 3-3 kilogrammnyi búzát hozzanak magukkal. A búzát a gútai malomban őrlik meg, innen juttatják el hazai és határokon túli érdekvédelmi szervezeteknek, amelyek majd szociálisan rászorult családok között osztják azt szét.

A program támogatottsága, az adományozók száma évről évre növekszik, tavaly 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból összesen 5019 személy adományozott; a határon túli adományozók száma pedig meghaladta a 2000 főt. Az összegyűjtött búza mennyisége 2017-ben és 2018-ban is meghaladta a 600 tonnát, az ebből őrölt lisztből 80 ezer rászoruló gyermek, illetve családja részesült. Összehasonlításként: az első évben, 2011-ben, kevesebb, mint 10 tonnát sikerült összegyűjteni.

A 2018-ban Magyar Örökség díjjal kitüntetett Magyarok Kenyere Mozgalom a felvidéki gyökerű Korinek László pécsi jogász, egyetemi tanár kezdeményezésére indult. „Én csak egy kenyeret akartam sütni, de már az első felhívásra 9 tonna búza gyűlt össze – árulta el két évvel ezelőtt Gútán, az összeöntés során. – A lisztet a gyerekotthonokat működtető Böjte Csaba testvérnek ajándékoztuk, aki akkor azt mondta: ezt a lisztet magyar szóra és gyermekmosolyra fordítják.” A program a magyar nemzet összetartozásának kifejeződése, ami jelentős jótékonysági szerepvállalással párosul.

-d-

Top