Gútán is elkezdődhet az út- és járdafelújítás

Új útburkolatot kap a Liget utca, Radnóti utca, Tó utca és a Štúr utca is Gútán, de néhány járdaszakasz is megújulhat. Erről döntött legutóbbi ülésén az önkormányzat. Mindezt hitelből finanszírozzák.

Jelentős útfelújítási munkálatok megkezdésére bólintott rá a gútai képviselő-testület amikor, 600 ezer eurós hitelfelvételről döntött. A Szlovák Takarékpénztár által folyósított pénzkeretből számos utca és járda kap új felületet. Horváth Árpád polgármester az ülésen elmondta, azon utcák élveznek elsőbbséget, amelyek felújítása már nem tűr halasztást, mint a Liget utca is, ahol két részben valósulna meg az útburkolat felmaratása és leaszfaltozása, mintegy hat centiméteres aszfaltréteg kerül rá. De felújítják a Radnóti utcát is, amelyre négy centiméteres aszfaltréteget húznak, előreláthatólag mintegy 150 ezer eurót fog felemészteni. Árgyusi Imre, független képviselő a felújítandó utcák sorába felvetette a Tó utcát is. A hitelkeretből finanszíroznák a Štúr utca felújítását, ahová vízelvezető árok is kerül. Tervben van, hogy még az idén legalább 1 km-es járdaszakaszt újítanak fel. A polgármester úgy tájékoztatott, hogy az idei évre befejeződtek az úthibák javítási munkálatai, harminchárom tonna anyagot használtak fel.

Szóba került a Szent Rozália park mentén lévő járdaszakasz, illetve az Erdő utca 10-es házszámtól egészen az Iskola utcáig lévő járda, valamint az üzletsornál lévő járda is új aszfaltburkolatot kapna.

158010_g

Az említett beruházásokat a Rövidtávú Fejlesztési Terv is tartalmazza, aminek kiértékeléséről Finta Zoltán hivatalvezető beszélt. Kiemelte, három nagyobb részben foglalták a tervbe a beruházásokat. Az egyik a már említett útfelújítási rész, a másik az EU-s alapok finanszírozásából megvalósítandó beruházások: a biológiailag felbomló hulladék gyűjtőudvarának kialakítása és új géppark létrehozása, ami 900 ezer euróból valósul meg, illetve a városi hivatal külsejének felújítása, amelyre körülbelül 800 ezer eurót nyert a város. Mindkét projekt önrésze mintegy kilencvenezer eurót tesz ki. A harmadik tétel a városi vagyon eladásából származó bevétel, ami hozzávetőleg 120 ezer eurót tesz ki. Ebből állják a Rózsa utcában lévő bérlakások ajtócseréjét, az árvízvédelmi munkálatokat, valamint a kisebb felújításokat is.

Terítékre került az Egészségügyi Központban beépítendő lift kérdése is, ez a terv azonban egyelőre talonban marad, ugyanis a felvonó kialakítása 140 ezer euróba kerülne. Lehetőségként felmerült ugyan egy mobillift elhelyezése a lépcső felett, ám Viola Miklós MKP-s képviselő a lépcső méretének leszűkítése miatt ezt nem tartja célszerűnek. Becslések szerint egyébként naponta több mint százan látogatják a rendelőintézetet.

Egyes városi intézmények akadálymentesítéséről is szó volt. A mozgáskorlátozottak számára megkönnyítenék a feljutást a városi hivatal első emeletére, illetve a városi művelődési központnál lévő balesetveszélyes lépcsőt is felújítanák és akadálymentesítenék.

Borka Roland

Fotó: illusztráció

Top