Gútaiként a kenguruk és a koalák földjénNyelvtanulás miatt választotta Ausztráliát. Megtetszett neki és középtávra tervez. A gútai Czompó Kevin a világ másik felén is megtalálta számítását.

kevin (4)

Kevin tökéletesíteni szerette volna angolját, a felmerülő lehetőségek között volt Amerika, Anglia, Málta is, ő azonban Ausztrália mellett döntött. „Nem egy jellegzetes úti cél a nyelvtanuláshoz. Általában Angliába vagy Amerikába vágynak az emberek. Nekem Anglia a kedvezőtlen időjárás miatt nem jött be, Amerika pedig eléggé szigorú szabályozást hozott, nem dolgozhattam volna suli mellett. Emiatt választottam végül Ausztráliát” – kezdi mondókáját Kevin.

Városbeliek Hugh Jackmannel

Eredeti elképzelése az volt, hogy a nyelvtanulás mellett elhelyezkedik egy vendéglátóhelyen és bartenderként dolgozik. „Sydney elővárosát, Bondit azért választottam, mert nem zsúfolt, közel van a tengerpart, aránylag megfizethető áron lehet szálláshoz jutni, s az iskola sincs messze. Rálátok az operaházra. Ami, mondjuk, egy idő után már megszokottá válik. Ahogy annyi minden” – mondja. Ebben a városrészben van egyébként Hugh Jackman háza is, tehát lényegében városbeliek. A hírességek közül Kevin találkozott már Russel Crow-val, és több már ismert előadóművész is megfordult már az étteremben, ahol dolgozik.

Kezdetben sokként érte őt a nagy változás, az éghajlat, az időjárás és a kultúra, ám hamar megszerette. „Az Ausztráliában élők szívélyesek, nyitottak, barátságosak. Jórészt latin-amerikaiak, ázsiaiak, de arabok, amerikaiak, illetve európaiak is vannak. Sokféle náció egyvelege a kontinens lakossága. Magyarokkal ritkán találkozom. A suli melletti kávézóban futottam össze idősebb magyarokkal. Ám azt tervezem, jövőre jobban ráállok erre is, meg arra is, hogy végigutazzam a környéket” – árulja el.

kevin (6)

Szlovákia Kuba mellett?

Kevin a hét napból ötöt dolgozik és iskolába jár. Délig tart az iskola, majd edzésre megy, jiu jitsuval foglalkozik, s aztán este tízig az étteremben van. Nemzetközi csapattal dolgozik, van köztük indonéz, izraeli, de latin-amerikai is, nincs ebből gond. A közbiztonságot is dicséri Kevin, a tengerparton otthagyhatja holmiját, nem kél lába. A gútai fiatalember azt is mondja, magyarországinak vallja magát, merthogy az ott élők nem igazán értenék szlovákiai magyar mivoltát, de akit érdekel, annak elmeséli. Bár többen azt gondolják, hogy Szlovákia Kuba mellett található.

Milyen íze van kenguruhúsnak?

Aránylag gyorsan sikerült munkát találnia, egy kisebb, mintegy húszfős személyzettel dolgozó olasz vendéglátóhelyen dolgozik heti húsz órát. Az alapbér húsz dollár óránként, de az ausztrálok akár 36-40 dollárt is megkeresnek. Szállása egy apartmanházban van, a szobán egyik barátjával osztozik, és heti 180 dollárt fizet érte. Az árakat firtatva kiemelte, hogy a Marlboro például 51 dollár, egy nagysör pedig 15, de a hús, például a marhahús olcsóbb, mint nálunk.

Elterjedt az ázsiai konyha, ám a tenger gyümölcsei is gyakran kerülnek a menüre. Sok friss tengeri halat fogyaszt, tekintve, hogy Sydneyben van a második legnagyobb halpiac, de legtöbbször marha kerül az asztalára. Megkóstolta a kenguruhúst is, az olcsóbbik fajta olyan, mint a faggyús birka, a drágábbnak vadíze van, édeskés. Kevin elmondása szerint Sydneyn kívül szinte mindenhol lehet velük találkozni. Akárcsak vombatokkal.

kevin (2) (2)

Koalák és a bozóttüzek

Aktuális kérdés a koalák és a bozóttüzek. Erről is mesélt Kevin. Sajnos, nem ritka jelenség, az ottaniak már hozzászoktak. Ami a mostanit különlegessé teszi, az a kiterjedése, házak égnek, sok a halálos áldozat, lakókat kell kitelepíteni, állatokat menteni. Segít ő is, ahogy tud. Adományozott egy kisebb összeget, ami egyfajta belépőül szolgál, hogy ellátogasson a mentett állatokhoz. „Van egy mobil applikáció, amely jelzi, hol vannak bozóttüzek. Sajnos az aszály kíméletlen. Koalákat is menteni kell, de sok odaveszett. Koalakórházak is vannak, azoknak adományoztam” – mondja Kevin. Úgy tudja, a koalák harminc százaléka elpusztult.

Ausztrál mentalitás: nyitottság, lazaság

Kevin középtávra tervez. Jövőre kezd egy vendéglátói tanfolyamot, két és fél éves kurzus. Jobb munkát is szeretne találni, ami mellett több ideje jutna utazásra. Japánba is szeretne ellátogatni, illetve Új-Zélandra, Hobbitfalvára. Emellett szívesen megtanulna szörfözni. Az ausztrál mentalitásból leginkább a nyitottságot és a lazaságot sajátította el, amit itthon horgászás közben élt meg. Ott is fogná a halakat, erre is megvan a terve.

Gúta viszont örökké a szívében marad. „Nem tervezek nagyon előre. Meglehet, visszatérek, és itthon telepedek le. Egyelőre viszont szeretném látni a világot. Gúta különleges helyet foglal el nálam, hiszen ha hosszabb ideig nem vagyok itthon, akkor hiányzik a család, a barátok, haverok, ismerősök. Ebben nőttem fel, ezt nem lehet elfelejteni. Bárhová megyek, Gúta velem lesz.”

Borka Roland
Czompó Kevin képarchívuma

(Cikkünk a Delta január 14-i számában jelent meg)

Top