Galambok pusztultak el a tűzben

KOMÁROM. Minden jel arra mutat, szándékos gyújtogatás miatt kapott lángra egy galambház a Klapka lakótelepnél található kertes övezetben. Csaknem száz, többségében díjnyertes galamb pusztult el a tűzben, a kár jelentős.

12360073_1044011115629626_5016319434740852417_n(fotó: Krkoska Enikő)

Múlt csütörtökön koraeste (decemeber 10-én) kigyulladt Szolik István komáromi bukógalamb tenyésztő galambtanyája, mely a komáromi vasútállomás mögötti kerteknél található. „Este 5 órakor mentem el a tányáról, de fél óra múlva már csörgött is a telefonom, hogy ég a galambház. Azonnal a helyszínre siettem, akkorra a már a tűzoltók is kiérkeztek és oltottak. Nagyon megviselt a látvány“ – mesélte könnyeivel küszködve a neves galambtenyésztő.

P1280574

Mint megtudtuk, közel száz galambja pusztult el, elsősorban a legértékesebb állomány, melyet nemrég vásárolt vérfrissítés céljából – egy-egy példány 50-70 euróba került. Lényegében a tenyészet gerince semmisült meg.

P1280573

Bár lapunk érdeklődésére lapzártánkig sem a tűzoltóság, sem a rendőrség nem válaszolt, a jelek arra mutatnak, hogy szándékos gyújtogatás történt – valószínűleg gyúlékony anyaggal locsolták le a galambházat. A rövidzárlat  kizárt, hisz  a tanyán nem volt villanyáram. Jelzésértékű az is, hogy pont a legértékesebb, díjnyertes galambok lakóhelye és a mellette lévő gabonatároló égett le, a néhány méterrel odébb elhelyezkedő dajkagalamb állománynak nem lett semmi baja. Mindez arra enged következtetni, szakmai irigység lehet a háttérben. A tulajdonos elmondta, korábban már előfordult, hogy galambot loptak tőle, a jelenlegi pusztításhoz hasonlót azonban még nem élt át.

P1280576

Szolik István a szélesebb régióban is elismert galambász, karrierje során díjak egész sorát zsebelte be, szinte minden kiállításról serlegekkel tért haza. Megjegyezte, nem adja fel, ez az élete, folytatja a galambtenyésztést.

(nt, cs)

(Cikkünk a Delta december 14-i számában jelent meg.)

Top