Folytatódott a VMK felújítása

Komárom. Sikeres pályázat nyomán folytatódott az Egressy Béni Városi Művelődési Központ korszerűsítése. Összesen 185 ezer euróból megújultak az öltözők, zuhanyzók, mosdók, valamint megvalósult a színpad teljes körű felújítása.

Tavaly koraősszel derült ki, hogy sikeres volt az Egressy Béni Városi Művelődési Központ szlovák régiófejlesztési minisztériumhoz benyújtott pályázata, melynek köszönhetően több korszerűsítésre kerülhetett sor. A komáromi kulturális intézmény 184 ezer eurónyi beruházást hajtott végre, ennek nagy részét, 164 ezer eurót, támogatásként meríthette az Integrált Regionális Operatív Program keretében. Keszegh Béla polgármester a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, a szokásosnál is szigorúbb pályázati feltételeknek kellett megfelelni, ezért elismerés jár a VMK vezetésének.

Teljesen megújult a színpad burkolata, korszerű hang- és fénytechnikát telepítettek, megújultak az öltözők, a zuhanyzók és a színpad mögötti illemhelyek, valamint egy fotocellás bejárati ajtót is üzembe helyeztek. Lakatos Róbert, a VMK igazgatója kiemelte, az elmúlt években több felújítás is zajlott intézményükben (legutóbb a Tiszti Pavilon dísztermének fűtésrendszere újult meg, mely az ő kezelésükben van), ám ez az első, amely közvetlenül hozzájárul az előadások színvonalának emeléséhez. Hozzátette, példaértékű az együttműködés az önkormányzattal, ami e beruházás megvalósítása során is lényeges volt.

Zene, tánc, színház és Azariah

Szó esett arról is, milyen nagyobb rendezvények valósulnak meg a közeljövőben a VMK közreműködésével. Kiemelték, április 30-án először rendezik meg a Szlovákiai Magyar Zene Napját, Harmónia Musica címmel – az Estendøn és a História zenekarok koncertjeire kerül sor. Május 18-án Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó lesz, május utolsó és június első napján pedig negyedik alkalommal rendezik meg a Komáromi Jazzpikniket a Tiszti Pavilon udvarán. Idén a HashtagKN2024 és a X. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle együtt lesz megrendezve július 5-én és 6-án – május 27-ig jelentkezhetnek az amatőr és félprofi zenekarok, akik zenélnének egyet Komárom belvárosában, és esetleg egy értékes díjat is hazavinnének. A Jókai Napok mellett a Komáromi Nyár rendezvénysorozat szervezésébe is bekapcsolódik a VMK, ám az idei nyár legnagyobb durranása kétségkívül Azariah koncertje lesz, amire augusztus 3-án kerül sor az észak-komáromi erődben.

Lesz klimatizáció

Legutóbbi ülésükön a városi képviselők egy 20 ezer eurós támogatást is megszavaztak az Egressy Béni Városi Művelődési Központ részére, abból a célból, hogy hozzájáruljanak a klimatizáció beszereléséhez – a költségek nagyobb részét a kulturális intézmény saját kasszájából gazdálkodja ki. További 9 ezer eurós gyorssegélyt pedig a tűzvédelmi rendszer hiányosságainak megszüntetésére fordíthatnak. A képviselő-testületi ülésen elhangzott, a VMK gazdasági szempontból is remek évet zárt tavaly, jól gazdálkodott az intézmény a nehéz körülmények ellenére is.

(cs)

Top