Folytatódik az őrsújfalui kultúrház felújításaAz idei adventi programokat már a felújított kultúrházban szeretné megtartani az ÉS?! Polgári Társulás. A belső felújítás költségét egy 9 millió forintos magyarországi támogatásból tudják fedezni, melyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosított.

Várady Kornélia és Szabó Csilla, a társulás tagjai sajtótájékoztatón számoltak be az eddig elvégzett munkákról és a még rájuk váró feladatokról. Az épületet, amit az állagára utalva az utóbbi években már csak romkultúrházként emlegettek, tavaly januárban kapta meg Komárom várostól 25 évre bérbe a társulás. Az engedélyezési eljárást követően szeptemberben kezdődhetett meg a rekonstrukció, a legsürgősebb feladat a tetőcsere volt. Az anyagiak előteremtésére indították útjára az Adj egy ötöst, ÉS?! mi befejezzük szlogennel fémjelezett kampányukat, aminek köszönhetően tavaly februártól mostanáig 9600 eurót sikerült összegyűjteni. Szabó Csilla és Molnár Marián városi képviselők a rendelkezésükre álló 10-10 ezer eurós pénzügyi keretet ajánlották fel a társulásnak, a Belatti Kft. pedig – adományként – 18 000 euró értékben elkészítette az új tetőszerkezetet. A pénzt a tervdokumentáció elkészítésére, az azbeszttető eltávolítására és elszállítására, a tető szétszedésére, valamint a szigetelőanyagok megvásárlására fordították. A tetőszerkezet elkészítésén kívül valamennyi munkát a társulás tagjai végeztek, társadalmi munkában.

A Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően most folytatni tudják a megkezdett felújítást, ami magába foglalja a villanyhálózat korszerűsítését, a mosdók elkészítését, a nyílászárók cseréjét és talajburkolást. Folytatják az Adj egy ötöst… kampányt is, hiszen számos kiegészítő elemre, berendezési tárgyra is szükség lenne még. „Célunk, hogy felújított épület az elkövetkezőkben is közösségi térként működjön, otthont adva kulturális programoknak, próbafolyamatoknak, kamarajellegű színházi kezdeményezéseknek, de családi és egyéb közösségi rendezvényeket is lehetne itt tartani” – mondta Várady Kornélia. Szabó Csilla hozzátette: reményeik szerint november végére, december elejére rendbe tudják tenni a belső tereket és az ádventi programjaikat már a felújított kultúrházban rendezhetik.

(vkm)

Top