ÉS?! Polgári Társulás: belecsapnak!

Őrsújfalu. Huszonöt évre bérbe kapta Komárom Városától a kultúrházat a 2006-tól működő ÉS?! Polgári Társulás – jelentették sajtótájékoztatójukon az ottani „romkultúrházban”. A 110 éves épületet szeretnék felújítani, közösségi térként működtetni, gyermekfoglalkozásokat, kulturális programokat, színházi előadásokat szervezni.

SONY DSC

Szabó Csilla és Várady Kornélia

Várady Kornélia hangsúlyozta, a legfontosabb a felújításra szoruló épület állagának megóvása. „A hétvégén a Soóky-trilógia harmadik része, A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti előadásával elindítottuk az ‘Adj egy ötöst, ÉS?! mi belecsapunk!’ című kampányunkat. A Dialóg nonprofit szervezet ezzel az előadással járult hozzá a kultúrház felújításához, a tervezett tetőjavításhoz és a padlócseréhez” – mondta el.

„Őrsújfalun hasonló, kulturális közösségi tér nincs a romkultúrházon kívül. Felvállaltuk ezt a küldetést, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy célunkat elérjük. Kérünk minden segíteni akaró, bennünket ismerő, vagy nem ismerő embert, adjon egy ötöst, és mi belecsapunk. Az adományokat az SK72 0900 0000 0051 5443 2431-es transzparens számlán tudjuk fogadni, amelyen bárki követheti, mennyi pénzt kaptunk és azt is, mire fordítottuk“ – emelte ki Szabó Csilla. Az ÉS?! Színház rendezője, városi képviselő arról is szólt, hogy volt bátorságuk, hogy belevágjanak a kampányba.

„Nem hagyhatjuk cserben azokat, akik szeretnek bennünket, segítenek nekünk, rendszeresen eljárnak az akcióinkra. Másrészt, civilszervezetként hiszünk a közösség erejében“ – tudatta.

Levetítették azt az ötletes kisfilmet is, amelyet a kampány népszerűsítésére forgattak György Ádám, Panyi Gergő és Zsidek Pál, az ÉS?! Színház fiatal színjátszói.

Megtudtuk, egész évben tart a kampány. „Azt tartanánk reálisnak, ha 15-20 ezer euró összegyűlne a kampány során“ – válaszolta a Delta kérdésére Szabó Csilla, majd hozzátette: „150 ezer euróból az épület csodálatos állapotba kerülne, faluház lehetne, akár egy Őrsújfalu emlékszobával. Amennyiben még ennél is nagyobb összeghez jutnánk, még több álmunk valósulna meg“. Várady Kornélia elmondta, a kultúrház azon öt-hat épület közé tartozik, amelyek megmenekültek az 1965-ös árvízben.

Közben folytatódnak az ÉS?! Polgári Társulás eseményei. A jövő héten, szombaton, február 23-án ÉS?!-disznófeldolgozást tartanak, áprilisban Vass Laura mutatja majd be szakácskönyvét, május 18-án, az őrsújfalui gyermeknapon pedig a celldömölki Soltis Lajos Színház Hantocska című zenés mű-népmeséjét tekinthetik meg a családok.

(báj)

Top