Fokozottan figyeljünk a hajléktalanokra télen!Komárom. Mint minden évben a hideg idő beköszöntével, idén is összefogtak a civilek, önkéntesek és a város, hogy segítsék az utcán élőket. A városi hajléktalanszálló bővült, működik egy melegedő is, továbbá rendszeresen ételt osztanak a rászorulóknak.

porte3-e1544429382291

Minden városban élnek hajlék nélküliek, Komáromban is. Eltérőek az okok, ki miért került az utcára, de ezek nem is lényegesek akkor, ha segítségnyújtásról van szó. A szociális munkások folyamatosan foglalkoznak a hajléktalanokkal, hogy aki változtatni akar életén, kapjon ehhez kapaszkodót.

A városi hivatal által működtetett, a Vársor utcán található hajléktalanszálló kapacitása idén 28 férőhelyről 35 férőhelyre bővült. A szállón a városi hivatal munkatársai szociális alapellátást, tanácsadást nyújtanak számukra, tiszta ruhákat kérhetnek és a higiéniai központ által nyújtott szolgáltatást is igénybe vehetik a rászorulók. Komárom városa a téli időszakban melegedőt is működtet, amely 7 személy befogadására alkalmas. A melegedő este hattól reggel nyolc óráig vehető igénybe.

Mint minden évben, idén is összefogtak a civilek, hogy rendszeresen meleg ételt és italt biztosítsanak az utcán élőknek. Most is Kollár Zoltán vállalkozó vállalta a feladatok koordinálását, miközben a város, az egyházak, további vállalkozók és önkéntesek is bekapcsolódnak az ételosztásba. Erre hetente háromszor kerül sor. Várnak élelmiszer-adományokat is Komárom két pontján: a Kacz utcai élelmiszerboltban (a Singellő városrészben), valamint az Építők utcájában található élelmiszerüzletben (a Bauring és a II-es lakótelep határán).

A rászorulók részére a téli időszakban a meleg ruhákat és cipőket a Sport utcában, a Panoráma Hotel melletti kis faépületben lehet leadni, szerdán 10.00-tól 16.00-ig és szombaton 8.00-tól 12.00-ig. Kérik a lakosokat, hogy csak meleg téli holmit hozzanak, hiszen jelenleg ezekre van szüksége a hajléktalanoknak. Nagyon hasznosak még a törölközők és ágyneműk (lepedő, párna és paplanhuzat), esetleg pokrócok. Ezeket ugyanott lehet leadni. Szükség esetén a városi hivatal szociális osztályának munkatársait lehet értesíteni hétköznap a 035/28 51 312-es telefonszámon, de megjelölt időpontokon kívül a városi rendőrség portáján is le lehet adni a felajánlásokat.

A városi hivatal kéri a lakosokat, hogy hideg, fagyos időben fokozottan figyeljenek az utcán élőkre, és ha krízishelyzetben lévő emberről szereznek tudomást, haladéktalanul hívják a Komáromi Városi Rendőrség 159-es segélyhívó számát. Hétköznapokon ilyen jellegű bejelentést 7.30-tól 15.30-ig a szociális osztály munkatársainál is tehetnek a 035/28 51 312-es és a 035/28 51 344-es telefonszámokon.

(d)

Top